Exkluzivně: TV NOVA doufá, že se obě strany dohodnou

NOVA má práva na šampionát FIA, seriál FOTA by si musela koupit.

Česká komerční stanice TV NOVA má smlouvu na přenosy formule 1 do roku 2011. Slavné značky a hvězdní jezdci jsou lákadlem pro miliony diváků, kteří zase přilákají televizi sponzory, jež přenosy nakonec zaplatí.

Co ale v případě, že FOTA příští sezonu pojede vlastní šampionát?

TV NOVA má smlouvu na FIA Mistrovství světa vozů formule 1, takže bude vysílat stávající F1 s týmy jako Williams, Force India, US F1, Campos, Manor a další. Majitelem komerčních práv na alternativní šampionát bude nejspíše sama FOTA, která si někomu zadá jejich správu. Tato instituce pak bude s televizními stanicemi vyjednávat individuální smlouvy.

Možností samozřejmě je, že TV NOVA nakoupí práva i na tuto konkurenční sérii, otázkou ale zůstává, zda by takový krok schválilo vedení s ohledem na svou programovou strategii.

"Doufáme, že se obě znesvářené strany dohodnou," řekl právní zástupce TV NOVA magazínu F1sports. "My máme smlouvu na vysílání Mistrovství světa šampionátu FIA a další kroky v případě krachu jednání nechceme předjímat," praví oficiální stanovisko.

Na náš dotaz, zda smlouva obsahuje klauzuli řešící kvalitu produktu s ohledem na odchod hvězd jako jsou automobilky a slavní jezdci, NOVA odpověděla, že takto explicitně dané podmínky smlouva neobsahuje. V případě odchodu FOTA z F1 by nejspíš následovalo detailnější studium smlouvy a analýza možností dalších kroků.

FIA zahájila právní kroky, které mají donutit Ferrari, Red Bull a Toro Rosso respektovat svůj smluvní závazek startovat ve formuli 1 až do roku 2012.

Doporučujeme

Články odjinud