Exkluzivně: Moje angažmá u Mercedesu bych hodnotil 4 body z 5, říká Bottas

Exkluzivně: Moje angažmá u Mercedesu bych hodnotil 4 body z 5, říká Bottas

Valtteri Bottas v exkluzivním rozhovoru pro F1sport promluvil nejen o svém předchozím angažmá v Mercedesu, ale i o aktuálních výzvách a cílech, které má s Alfou Romeo.

Valtteri Bottas patří k nejzkušenějším pilotům současné F1. Působí v ní již od sezony 2013 a pouze tři aktivní jezdci (Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Sergio Pérez) mají na svém kontě více závodů v královně motorsportu než on.

Fin, který svoji první velkou cenu absolvoval ještě před příchodem hybridních motorů, tak může velmi dobře zhodnotit vývoj, kterým formule 1 v uplynulé dekádě prošla.

„Jednou z větších věcí, která se za tu dobu zlepšila, je bezpečnost. Ta se od mých začátků ve formuli 1 posunula masivně,“ uvedl Bottas v rozhovoru pro náš web a na toto téma ještě dodal:

„Zdá se také, že začíná velmi dobře pracovat rozpočtový strop, jelikož můžeme vidět, že je startovní pole vyrovnanější. Naopak se mi nelíbí, že jsou vozy poměrně těžké. Jinak jsem s vývojem F1 spokojen, líbí se mi, kam tento sport směřuje. Závody jsou zajímavé a vozy se dobře řídí.“

Bottas započal svoji kariéru v F1 v barvách týmu Williams, kde strávil čtyři sezony před tím, než se přesunul do tehdy mistrovského Mercedesu. U Stříbrných šípů dvakrát skončil celkově druhý a připsal si deset triumfů v závodech.

„I když se mi v Mercedesu nepodařilo dosáhnout hlavního cíle, tedy stát se mistrem světa, podařilo se mi skončit několikrát na druhém místě a pětkrát v řadě jsme vyhráli Pohár konstruktérů, což byl skvělý úspěch, pokud se na to podíváte s odstupem. Měl jsem řadu dobrých momentů, získal jsem celkem dost výher v závodech i v kvalifikacích a hodně jsem se toho naučil. Titul mi tak stále chybí, ale ve formuli 1 nikdy nevíte, co přijde,“ nevzdává se Bottas svého snu.

Při dotazu, kolik by si dal bodů za své angažmá u Mercedesu na stupnici 1-5, Fin odpověděl: „Dal bych si čtyři body. Nebylo to perfektní, ale stále velmi dobré.“

Před loňským ročníkem pak finský závodník zamířil do týmu Alfa Romeo, který je provozován švýcarským Sauberem.

„Vloni jsme splnili náš cíl, když jsme skončili šestí v Poháru konstruktérů. Byl to pro tým dobrý posun v porovnání s předchozími roky. Z osobního pohledu sezona dopadla víceméně tak, jak jsem očekával. Pravidelně jsem bodoval, tedy kromě prostřední části sezony, kdy jsme měli problémy se spolehlivostí. Jinak to byl slušný první rok,“ ohlédl se Bottas za ročníkem 2022.

V aktuálním roce má 33letý závodník zatím padesátiprocentní bilanci, co se poměru závodů dokončených na bodech týká.

„S Bahrajnem jsem byl spokojen. Získali jsme body hned v prvním závodě, což bylo dobré. Horší to bylo v Saúdské Arábii, kde jsme se trápili více, než jsme čekali," přiznal závodník Alfy Romeo.

„Jsme ale v mixu, je teprve začátek sezony a ještě do toho promluví vývoj. V příštích závodech se chystáme nasadit nějaké dobré novinky. Zatím jedeme podle plánu, což znamená být lepší než vloni,“ prohlásil jezdec, který vloni v klasifikaci jezdců obsadil konečnou desátou příčku.

Letos chceme být pátí

Bottas věří, že letos může Alfa Romeo skončit v Poháru konstruktérů do pátého místa. Je si však vědom toho, že to bude výzva, jelikož se vzestupem Astonu Martin přibyl v boji o přední příčky nový tým.

„Nebude to snadné. Aston Martin bude velmi těžké dohnat a rychlý je také Alpine. Považuji nicméně za realistické, abychom se oproti loňsku posunuli,“ je přesvědčen Bottas.

Doporučujeme

Články odjinud