Evropský parlament hlasoval o F1

Evropský parlament hlasoval o F1

Evropský parlament dostal na stůl i záležitosti formule 1. Proč a jak to dopadlo?

Možná si ještě pamatujete na Anneliese Dodds. Britská europoslankyně má starost o menší týmy formule 1 – zejména samozřejmě ty, které sídli ve Velké Británii. Evropská komise by se podle jejího názoru měla podívat na to, zda v F1 nejsou porušovány podmínky hospodářské soutěže. Dodds při této příležitosti zmínila i konec Manoru. 

Europoslankyně v tom není sama. Týmy Force India a Sauber v roce 2015 podaly stížnost. Trnem v oku je samozřejmě rozdělování peněz z komerčních práv, které zvýhodňuje větší týmy.

O záležitosti hlasoval Evropský parlament, který vyzval Evropskou komisi, aby situaci prověřila. Pro hlasovalo 467 europoslanců, proti bylo 156 a 86 se zdrželo.

F1 má nyní nového majitele, ale ani Liberty s touto věcí asi nic neudělá. Musí respektovat bilaterální smlouvy s jednotlivými týmy.

Vadí také prodej F1

Europoslankyni vadí ale také samotný prodej F1. V letech 1999 až 2001 provedla Evropská komise šetření, které mělo vést k tomu, že FIA nebude mít v šampionátu žádné komerční zájmy, aby se předešlo střetu zájmu. Nyní ale FIA prodala Liberty svůj menší podíl za 79,5 milionů dolarů, čímž se FIA podle političky měla dostat do střetu zájmů.

Foto: Getty Images / Lars Baron 

Doporučujeme

Články odjinud