Enge dostal osmnáctiměsíční distanc, plánuje odvolání

Enge dostal osmnáctiměsíční distanc, plánuje odvolání

FIA udělila českému závodníkovi Tomáši Engemu zákaz sportovní činnosti na rok a půl kvůli užití nedovolené látky.

Enge, který jako jediný Čech závodil ve formuli 1, neprošel antidopingovou kontrolou po závodě FIA GT1 na španělském okruhu Navarra na konci května. Až doposud ale nebylo zřejmé, čeho přesně se dopustil a jak za to bude potrestán.

"Byly u mne zjištěny zakázané látky ze skupiny stimulantů, respektive jejich metabolity (látky, které vznikají v těle člověka přirozenou cestou přeměnou z jiných látek)," vysvětloval.

"Minulý týden jsem absolvoval slyšení před zástupci komise FIA Anti-Doping Disciplinary Committee z důvodu výše zmíněné zakázané látky. Dnes jsem obdržel rozhodnutí této komise, ve kterém mě informují o pozastavení sportovní činnosti na dobu 18 měsíců."

"Znalecké posudky nicméně prokázaly, že tyto látky pochází z volně dostupných léků a že nebyly užívány za účelem dopingu. To uznala i antidopingová komise FIA ve svém rozhodnutí. Podle přísné antidopingové legislativy ale sportovec odpovídá i za nevědomé užití zakázané látky nebo za její užití z nedbalosti. Hrozil mi dvouletý trest zákazu závodění, ale protože antidopingová komise FIA došla k závěru, že jsem látku užil z nedbalosti a nikoli úmyslně, byl mi trest zkrácen."

Český jezdec přesto považuje trest za přísný a odmítá jakékoliv podstatné pochybení na své straně. Proto se po dohodě s právníkem rozhodl, že se proti rozhodnutí FIA odvolá.

"Chtěl bych Vás, své fanoušky, ujistit, že jsem vědomě neužil žádnou zakázanou látku. Vím, co by požití takové látky pro mne znamenalo a jak by to ovlivnilo moji následnou kariéru závodního jezdce. Do žádných takových rizik jsem se nepustil. Již dříve jsem žádal FIA o povolení užití léků obsahujících zakázané látky pro léčení svých kardiovaskulárních obtíží. Doufám, že u odvolacího soudu se budu moci obhájit a že uspěji. Děkuji za vaši podporu," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud