Elektřina ve formuli 1? Nemožné, říká Jacques Villeneuve pro F1sport

Elektřina ve formuli 1? Nemožné, říká Jacques Villeneuve pro F1sport

Jacques Villeneuve, mistr světa formule 1 z roku 1997, šampion série CART, vítěz Indy 500, druhý muž z Le Mans a bývalý pilot série NASCAR, navštívil na konci června Českou republiku, do které přicestoval spolu se šampionátem NASCAR Whelen Euro Series. Při této příležitosti jsme vítěze 11 grand prix vyzpovídali v paddocku mosteckého Autodromu.

S osmačtyřicetiletým kanadským pilotem jsme během 20 minut probrali celou řadu témat a pochopitelně jsme se nevyhnuli ani elektromobilitě a jejímu postupnému pronikání do světa motorsportu.

Nico Rosberg a Bernie Ecclestone nedávno mluvili o elektrifikaci formule 1. Jacques Villeneuve na to reagoval po svém svérázně a odmítavě.

„To je nemožné,“ řekl Villeneuve. „Formule E nikdy nebude rychlejší, hlavně kvůli váze baterií. Neumí disponovat silou 800 koní s bateriemi ve voze po dobu delší 45 minut, což je délka závodu formule E. Baterie navíc nejsou čistá technologie, takže jednou budou čelit stejné kritice jako v současnosti naftové agregáty.“

Mistra světa z roku 1997 vidí lepší cestu. „Lepší budoucnost nabízí vodík, lidé ale potřebují slyšet zvuk motoru. Lidé z organizátorské organizace 24 hodin Le Mans ACO pracují ve spolupráci s Green GT na vývoji a testování vodíkového prototypu. V Le Mans by navíc mohly fungovat i elektrické závodní speciály s bateriemi.“

Na kompletní rozhovor s bývalým pilotem týmů Williams, British American Racing, Honda, Renault, Sauber a BMW se můžete těšit v pondělím vydání časopisu Svět motorů a následně také na webu F1sport.

Foto: Jiří Pekárek / Svět motorů

Doporučujeme

Články odjinud