Ecclestonovi v roce 2005 hrozilo, že ztratí svoji funkci, zaznělo u soudu

Ecclestonovi v roce 2005 hrozilo, že ztratí svoji funkci, zaznělo u soudu

Při soudním procesu s Gerhardem Gribkowskym se objevují nová svědectví a informace o zákulisním dění ve formuli 1 před šesti lety. V ohrožení se tehdy ocitl Ecclestone.

Gribkowsky byl v Německu obviněn z korupce a zpronevěry při prodeji formule 1, který byl završen v roce 2006. Tehdy vlastnila podíl ve formuli 1 BayernLB a Gribkowsky měl této bance coby svému zaměstnavateli způsobit škodu 66 miliónů eur tím, že nenechal řádně ocenit hodnotu tohoto podílu před jeho prodejem.

Během soudního procesu vypovídal v této věci bývalý zaměstnanec banky Harald Gloeckl a podle jeho svědectví BayernLB Ecclestonovi v roce 2005 opakovaně hrozila, že ho z funkce v čele formule 1 propustí, jelikož by si "dokázala poradit i bez něj," informovala o tom agentura Reuters.

Touto dobou začínala jednání o prodeji podílu ve formuli 1 společnosti CVC, která tento sport vlastní dodnes. Gribkowsky měl tehdy podle obžaloby přijmout úplatek od Ecclestona ve výši 32 miliónů eur.

U soudu rovněž zaznělo, že Gribkowsky tehdy v rámci banky říkal, že by se Ecclestona mohl zbavit, na straně druhé se ale účastnil co největšího počtu jednání o formuli 1 a komentoval to slovy: "Tak to Bernie chce." Zároveň měl zvažovat, že se stane Ecclestonovým nástupcem.

Gribkowsky měl navíc svým kolegům v bance prozradit, že mu Ecclestone nabídl kufřík s 20 milióny eur. To se mělo stát ještě dřív, než došlo k uplácení, které je předmětem žaloby.

Soudní proces v Mnichově pokračuje a v listopadu by měl jako svědek vystoupit sám Ecclestone.

Doporučujeme

Články odjinud