Ecclestone vyzval F1 k přechodu na elektrické vozy

Ecclestone vyzval F1 k přechodu na elektrické vozy

Bývalý šéf formule 1 Bernie Ecclestone věří, že sport potřebuje další radikální změnu a měl by se vydat směrem elektrického pohonu.

Podle Ecclestona by mělo vedení formule 1 udělat několik změn. Ecclestone také varoval před hrozbami Ferrari opustit formuli 1.

„Stále vlastníme značku Formula One, stále máme smlouvy s promotéry. Pojďme udělat jiné typy aut, pojďme si promluvit s automobilkami a začněme novou plně elektrickou F1, formuli 1 budoucnosti,“ řekl Ecclestone, jehož slova cituje The Guardian.

Poté, co se novým vlastníkem formule 1 stala na začátku roku 2017 společnost Liberty Media, byl Ecclestone přesunut do čestné role emeritního předsedy. V chodu formule 1 již podle svých slov nemá žádnou roli, stále se však o dění zajímá.

Ecclestone byl velkým odpůrcem hybridních technologií ve formuli 1. S rostoucím zájmem výrobců o novou elektrickou formuli E však svůj postoj přehodnotil. Formule 1 v současné době jedná o nových pravidlech, která začnou platit v roce 2021. Mělo by se v nich přitom vycházet ze stávajících motorů.

„Můžeme to udělat? Výrobci by si dodávali vozy sami, nemuseli bychom za ně platit, protože by získali obrovskou světovou publicitu. Byla by to taková super formule E, pokud chcete.

Můžete udělat vozy, které budou jako F1 a jediná věc, která by vám chyběla, by byl zvuk a nevěřím, že by lidé nedokázali přijít s něčím, co by udělalo více méně starý zvuk F1. Oni (Liberty) by na to ale museli mít koule udělat to už dnes. Myslím, že to budou muset udělat,“ dodává Ecclestone.

Podle 87letého Brita je však otázkou, zda by o něco takového mělo zájem Ferrari. Ředitel Ferrari Sergio Marchionne již vyjádřil svou nespokojenost s možným směřováním formule 1 a pohrozil odchodem Ferrari z F1.

„F1 je Ferrari a Ferrari je F1,“ řekl Ecclestone. „Nerad bych viděl F1 bez Ferrari. Sergio nedělá věci, pokud to nemyslí vážně. Myslím, že to není ten typ člověka, který nakonec neudělá to, co říká, že udělá.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud