Ecclestone: Vettel je lepší ambasador formule 1 než byl Alonso

Ecclestone: Vettel je lepší ambasador formule 1 než byl Alonso

Berniemu Ecclestonovi se líbí, jak Sebastian Vettel reprezentuje formuli 1 coby mistr světa. Je otevřený pro veřejnost, což nebyl případ Fernanda Alonsa.

"Každý jezdec formule 1, a mistr světa především, vděčí za svůj úspěch, peníze a popularitu tomuto sportu," připomněl Ecclestone v rozhovoru pro oficiální stránky soutěže. "Proto by měl něco vrátit zpět, být otevřený a přístupný. Proto jsem si stěžoval na Fernanda Alonsa, ten podle mě nereprezentoval formuli 1 dost dobře."

Úřadující mistr světa Sebastian Vettel šéfa formule 1 v tomto ohledu uspokojuje. "No, především se mi nelíbí, že jsou někteří jezdci zcela pod palcem svých týmů a sponzorů. Se Sebastianem je to jiné," uvedl. "On zůstává svým vlastním pánem, což je samozřejmě také díky tomu, že mu to Red Bull a Didi Mateschitz umožňují..."

Že se pilot Red Bullu chová jako správný vyslanec královny motorsportu, si Ecclestone naposledy ověřil při sledování německého televizního pořadu s Vettelem. "Musím říct, že jsem netušil, o co tam jde, ale s tím, co jsem viděl, jak se choval a jak na něj reagovalo publikum, jsem byl spokojený. Takové chování očekávám od mistra světa."

Ecclestonovi je Vettel sympatický od chvíle, kdy přišel do formule 1. Tvrdí, že v něm okamžitě viděl velký talent. A s postupem času ho nezklamal, naopak. "Nejdůležitější je přístup. Asi bych to neměl říkat, ale jsem si jistý, že by Seb závodil, i kdyby za to nebyl placený. Ale tím nechci říct, že by měl závodit zadarmo!"

Vettel má v letošní sezóně velmi dobře vykročeno za obhajobou titulu a tabulce šampionátu jednoznačně vévodí. Podle Ecclestona taková dominance sportu neškodí. "Sebastian je v podobné pozici jako Michael," srovnával. "Sebastian je teď nejlepší, a proto dominuje. A to je pro fanoušky zajímavé, protože každý závodní víkend začíná otázkou, kdo dokáže porazit Vettela? Proto se fanoušci dívají."

Vettel má ale těžší práci než míval Schumacher. "Sebastian čelí mnohem tvrdší konkurenci než Michael. Proto je každé Sebovo vítězství pozoruhodné. Nevidím důvod, proč by nemohla nastat éra Red Bullu, stejně jako mělo Ferrari svoji éru s Michaelem," předpověděl.

A kterého z bývalých mistrů Vettel Ecclestonovi připomíná? "Jochena Rindta," odpověděl. "Seb vždy zůstane nohama na zemi, ať už bude jeho úspěch jakkoliv velký. To je vlastnost skutečných mistrů světa. To byla také silná stránka Jochena Rindta. A navíc oba špatně nesou prohry..."

Doporučujeme

Články odjinud