Ecclestone triumfoval, titul získá jezdec s největším počtem vítězství

Bodový systém však zcela odstraněn nebyl.

Světová rada motorsportu FIA na svém zasedání schválila změnu v hodnocení poháru jezdců. Titul mistra světa získá již letos ten jezdec, který vyhraje v průběhu sezóny nejvíce závodů.

I když se pilotům nebudou přidělovat na stupních vítězů medaile, jedná se fakticky o vítězství Bernieho Ecclestona, který prosazoval počet výher jako hlavní kritérium v hodnocení jezdců.

Pokud se v počtu vítězství budou jezdci shodovat, rozhodne o jejich pořadí počet bodů, které budou udělovány na základě původní šablony 10-8-6-5-4-3-2-1. Body budou rovněž rozhodovat o pořadí v šampionátu od druhého místa dále. Šampionát konstruktérů zůstává beze změny.

"Světová rada zamítla alternativní návrh Asociace týmů formule 1 na změnu počtu bodů udělovaných prvnímu, druhému a třetímu jezdci na 12, 9 a 7 bodů," dodala FIA ve svém prohlášení.

Jedná se tedy o malou změnu, která však může mít zásadní dopady na boj o titul mistra světa. Jezdci i týmy budou body získávat úplně stejně jako v předchozích sezónách a tabulky šampionátů budou vypadat také zcela stejně, až na jeden malý rozdíl. Na prvním místě bude jezdec s největším počtem vítězství v závodech, což nemusí vždy odpovídat i největšímu počtu bodů.

Doporučujeme

Články odjinud