Ecclestone stane před soudem v Mnichově, odstoupil z představenstva F1

Ecclestone stane před soudem v Mnichově, odstoupil z představenstva F1

Bernie Ecclestone se bude hájit proti obvinění z korupce, rozhodl o tom soud v Německu. Stane se tak během několika měsíců.

Obviněn z uplácení byl šéf formule 1 v Německu už loni, ale zbývalo dořešit několik administrativních úkonů, než soud mohl rozhodnout o konání procesu. Teď už je jisté, že se proces konat bude, podle mluvčí soudu nejspíš v dubnu.

Ecclestone je obviněn z toho, že v roce 2005 uplatil bývalého šéfa řízení rizik banky BayernLB Gerharda Gribkowskyho, aby zařídil výhodný prodej podílu ve formuli 1 společnosti CVC.

Gribkowsky byl za přijetí úplatku od Ecclestona už odsouzen k trestu odnětí svobody. Ecclestone se brání tím, že peníze sice zaplatil, ale protože ho Gribkowsky vydíral, že mu bude dělat problémy u britských finančních úřadů.

Na tuto kauzu je navázaný také soudní proces, který probíhá v Londýně. U něj se společnost Constantin Medien domáhá po Ecclestonovi a dalších lidech odškodného, protože podle svého mínění přišla o peníze právě kvůli zmanipulovanému prodeji podílu ve formuli 1.

Aktualizace
Nedlouho po zprávě, že se bude muset hájit před mnichovským soudem, oznámila společnost Delta Topco, která vlastní formuli 1, že Ecclestone odstoupil z jejího představenstva.

"Po diskuzi s představenstvem pan Ecclestone navrhnul a představenstvo souhlasilo, že dokud nedojde k vyřešení tohoto případu, odstoupí s okamžitou platností z pozice ředitele, čímž se vzdává svých povinností a zodpovědností, dokud nebude případ vyřešen."

Jedná se ale jen o pouhou formalitu, protože formuli 1 bude řídit dál stejně jako doposud. "Je v nejlepším zájmu byznysu F1 a tohoto sportu, aby pan Ecclestone pokračoval v každodenním řízením, ale pod zvýšeným dohledem a kontrolou představenstva. Pan Ecclestone s tímto uspořádáním souhlasil."

Doporučujeme

Články odjinud