Ecclestone stále prosazuje prodloužení kalendáře do prosince kvůli Bahrajnu

Ecclestone stále prosazuje prodloužení kalendáře do prosince kvůli Bahrajnu

V Monaku se hojně diskutuje o Grand Prix Bahrajnu, stále je ve hře možnost, že jí uvolní místo Indie a sezóna skončí až v prosinci.

Bernie Ecclestone dělá vše proto, aby byl letošní kalendář rekordně dlouhý, tedy aby si zachoval původně naplánovaných dvacet závodů. Proto potřebuje někam umístit GP Bahrajnu, která byla v úvodu sezóny odvolána kvůli nepokojům. S týmy tedy jedná o prodloužení kalendáře. Bahrajn by zaujal datum 30. října místo Indie, jež by se přesunula na 4. prosince.

Prodloužený kalendář se ale týmům moc nezamlouvá, představuje totiž velkou zátěž pro jejich zaměstnance. "To týmům dělá starosti," potvrdil Ecclestone. "Je to těžké pro všechny ty, kteří tam pracují. Týmy si promluví se svými lidmi, aby zjistily, jak se k tomu staví."

Další nejistoty panují ohledně bezpečnostní situace v Bahrajnu. V zemi stále platí výjimečný stav, odvolán by měl být na začátku června. Šéf formule 1 připustil, že by odložený závod nemusel proběhnout stejně hladce jako v předchozích letech.

"Jsou to příjemní lidé a nemyslím, že bychom měli jakékoliv problémy," řekl. "Jde jen o to, že pokud by chtěl někdo upoutat pozornost, asi by to byla dobrá příležitost. Ale z bezpečnostního hlediska se podle mě nemáme čeho obávat."

Rozhodnutí o osudu letošní GP Bahrajnu by mělo padnout 3. června, konečné slovo bude mít Světová rada motorsportu. Ta vezme v úvahu názory všech zúčastněných stran, tedy týmů, Ecclestona a bahrajnských pořadatelů. Dál vyčkávat už není možné. "Musíme udělat rozhodnutí, protože týmy chtějí vědět, co se bude dít," dodal Ecclestone.

S čím by naopak neměly být vůbec žádné problémy, je případný přesun závodu v Indii na prosinec. Indové jsou ochotní si na svoji premiéru ve formuli 1 počkat o chvíli déle.

"Trať bude určitě dokončena, bude připravena včas," řekl šéf Force Indie Vidžaj Mallya. "Vyvolává to obrovský zájem. Můžu vám říct, že se lidé už vrhli na lístky a pro indický motorsport a naši zemi je to obrovský krok vpřed, takže se všichni na to těší."

"Jestli to bude 30. října nebo 4. prosince, je nám opravdu jedno. Ve skutečnosti je počasí v Indii a v Dillí v prosinci chladnější, takže by to nemělo mít vůbec žádné dopady na závod."

Doporučujeme

Články odjinud