Ecclestone: Silverstone zaplatí za letošní závod příští rok

Ecclestone: Silverstone zaplatí za letošní závod příští rok

Bernie Ecclestone potvrdil problémy okruhu v Silverstone.

Silverstone sice má smlouvu do roku 2026, ale o pořádání britské Grand Prix by mohl přijít mnohem, mnohem dříve. Příjmy z prodeje lístků totiž nepokryjí poplatek, který musí zaplatit každoročně Ecclestonovi a to přesto, že ve srovnání s ostatními okruhy je spíše nižší – asi 16 milionů liber ročně.

Problémem ovšem je, že se poplatek každoročně zvyšuje a okruh navíc přišel o značné prostředky z pronájmů pozemků. V roce 2012 totiž pronajal prakticky na neomezenou dobu pozemky skupině MEPC za 54 milionů dolarů a z toho financoval rekonstrukci okruhu.

„Letošní závod zaplatí v příštím roce, dohodli jsme se na podobě splátkového plánu,“ řekl Ecclestone pro Autosport. Ecclestone prý neví, zda se v Silverstone příští rok vůbec pojede. 

Silverstone se také nemůže spolehnout na peníze z veřejných zdrojů. „Hledají trochu podpory ze státních zdrojů,“ prozradil Ecclestone. „Je to něco, co by měli dostat, protože Silverstone dělá hodně pro Anglii a pro danou oblast.“

Ecclestone ale dodává, že problémy jsou dlouhodobější a může za ně BRDC (Klubu britských závodních jezdců), kterému okruh patří. Dohoda totiž byla před pár lety pouze na výstavbě boxů. „Ale oni utratili peníze za novou klubovnu BRDC a obrovské parkoviště pro členy. Nemohu uvěřit, že utratili 20 milionů liber!“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud