Ecclestone považuje konání GP Bahrajnu za politicky hloupé

Ecclestone považuje konání GP Bahrajnu za politicky hloupé

Bernie Ecclestone považuje konání Velké ceny Bahrajnu z politického hlediska za hloupé, protože závod se může stát nástrojem k protestům. Ujistil, že F1 je od toho, aby závodila, ne aby řešila politickou situaci.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone v rozhovoru pro BBC uvedl, že považuje za hloupé pořádat velkou cenu, která může prohloubit politické protesty.

"Jsme přesvědčeni, že vláda se pořádáním závodu vydala velmi hloupou cestou, protože závod se může stát nástrojem k protestu," zhodnotil a vzápětí odůvodnil, proč se velká cena jede. "Nemyslím, že by nám příslušelo rozhodovat o politice, ať už dobré, či špatné. Jsme tu, protože je to dobrý okruh, dobrý závod a myslíme si, že všichni budou spokojeni."

Bahrajnský korunní princ Salman bin Hamad Isa al-Khalifa je nad Ecclestonovými komentáři povznesen. "Bernie je prostě Bernie. Miluji jeho glosy. Myslím, že to je zábavné. Mám smysl pro humor. Lidé vědí, že je jen sarkastický. Myslím, že je to zábavné, za jeho podporu se nedá dostatečně poděkovat," nechal se slyšet pro britský list The Guardian.

Dvaaosmdesátiletý Brit potvrdil svůj sarkasmus i při vyjádření na adresu členů britského parlamentu, kteří požadovali odvolání závodu. "Poslanci jsou dobří. Setkáváme se s nimi jednou za rok, když říkají, že bychom tu neměli závodit, jinak se s nimi nevídáme. Najednou se objeví, je to dobré, protože nikdo neví, kdo jsou, a najednou se jejich jména objeví na nějakém papíře," uvedl.

Ecclestone ujistil, že jednotlivé politické skupiny spolu v Bahrajnu jednají. Sám Bernie měl po kvalifikaci v plánu setkat se s místní opozicí. "Tady ani nikde jinde nejsme od toho, abychom soudili, jak země funguje. Lidská práva znamenají, že lidé, kteří žijí v dané zemi, se řídí jejími zákony. Mohl bych jet v Africe bez problému více než dvě stě kilometrů za hodinu. Kdybych přijel do Anglie a udělal totéž, mám problém," vysvětlil. "Je to otázka zákonů. Lidé je musí respektovat, návštěvníci i ti, co tu žijí."

Závod byl z bezpečnostních důvodů zrušen v roce 2011, loni i letos se ve větší či menší míře objevovaly hlasy požadující znovu jeho zrušení. Někteří místní obyvatelé považují závod za ztělesnění zla sunnitské vlády. Bahrajnská vláda se velké ceny nechce vzdát, dokonce by si přála, aby velká cena zahajovala sezonu místo Austrálie, jako tomu bylo v letech 2006 a 2010.

Doporučujeme

Články odjinud