Ecclestone odmítá snahu FIA o dodržování pravidel při schvalování okruhů

Ecclestone odmítá snahu FIA o dodržování pravidel při schvalování okruhů

Problémy s korejskou Grand Prix přiměly FIA k úvaze nad pravidly. Chce, aby devadesátidenní lhůta pro konečnou inspekci nové tratě byla povinná. Podle Bernieho Ecclestona je to ale nesmysl.

Mezinárodní sportovní kodex uvádí ve své příloze O, že okruh formule 1 musí projít homologací alespoň 90 dní před konáním závodu. V případě korejského Jeongamu ale došlo kvůli zpoždění stavebních prací k několika odkladům a Charlie Whiting uskutečnil za FIA konečnou inspekci teprve 10 dní před samotnou Grand Prix.

Ačkoliv Jeongam dostal zelenou, mnoho věcí dodělávali Korejci na poslední chvíli a objevilo se několik drobných komplikací. Prezident senátu FIA Nick Craw prozradil, že federace proto zváží změnu pravidel, která by udělala ze závěrečné inspekce v devadesátidenním předstihu před závodem jasnou povinnost. Kdyby byla pravidla takto nastavena už letos, pro Korejce by to znamenalo zrušení letošního závodu, ale v rámci sankce také toho v roce 2011.

"Až bude mít na starost závody Nick Craw, může si dělat, co chce," reagoval Ecclestone pro Reuters. "Do té doby je jen členem FIA. Problém je ten, že v polovině případů lidé nevědí, co dělají a o čem mluví. Neorganizují žádné závody, to děláme my. Jinak bychom pořád byli v Zandvoortu."

Doporučujeme

Články odjinud