Ecclestone o Bahrajnu: Kdyby hrozilo reálné nebezpečí, závod by se nekonal

Ecclestone o Bahrajnu: Kdyby hrozilo reálné nebezpečí, závod by se nekonal

Letošní sezona sice ještě ani pořádně nezačala, termín Velké ceny Bahrajnu se ale nezadržitelně blíží a s ním se objevují i nejrůznější protesty proti pořádání závodu.

Formule 1 by se měla do malého ostrovního státu vrátit ve druhé polovině dubna po vynucené roční pauze, kterou zapříčinily rozsáhlé demonstrace proti tamní vládě. Při nich nezřídka docházelo k porušování lidských práv a spoustu lidí přišlo dokonce i o život. Oproti loňsku se situace sice mírně zklidnila, stále však dochází k mnoha demonstracím, a tak některé nezávislé organizace apelují na příslušné orgány, aby byl dubnový závod zrušen.

Nicméně, Bernie Ecclestone organizátorům závodu plně důvěřuje a spoléhá na jejich zdravý úsudek. Jak sám říká, kdyby byla situace v bahrajnském království skutečně vyhrocená, dostalo by se mu včasného varování.      

"Vždy se najdou lidé, kteří budou vyhrožovat. (Ale) nevěřím, že by (organizátoři) riskovali, kdyby si mysleli, že tu existuje nebezpečí," cituje šéfa formule 1 Daily Telegraph.

Spíše než nějakého násilí se budou snažit demonstranti podle Ecclestona zablokovat příjezdové cesty na okruh Šakir: "(Protestanti) se nemusí uchylovat k násilí. Vše, co musí udělat, je postavit se s transparenty na cestu vedoucí k okruhu a ukázat jejich poselství. Nikdo po nich nebude střílet."

"Kdybych já byl organizátorem (protestu), počkal bych do čtyř hodin odpoledne, nebo kdy závod začíná, zablokoval bych cestu a poté šel domů. Pokud úspěšně pozdrží závod, pak se jim dostane více pozornosti, než o které by se jim mohlo snít," nechal se slyšet Ecclestone.   

Doporučujeme

Články odjinud