Ecclestone má nový plán pro menší týmy: slabé motory s bonusem

Ecclestone má nový plán pro menší týmy: slabé motory s bonusem

Bernie Ecclestone má nový plán, jak pomoci menším týmům, které trpí díky drahým pohonným jednotkám.

Zákaznickým vozům bychom po jednáních v Kanadě už neměli říkat zákaznické ale franšízové. Podle větších týmů je ale toto řešení zvažováno jen pro případ, že by několik menších týmů skončilo.

Menší týmy si stále stěžují na vysoké náklady a to zejména v oblasti pohonných jednotek. Bernie Ecclestone proto podle Auto Motor und Sport přichází s novým nápadem.

Menší týmy by zůstaly nezávislé a dostávaly horší motory – řekněme s výkonem o 100 koní menším. Mohlo by jít třeba o loňskou specifikaci.

Ecclestone věří, že by podobné motory stály kolem 6 milionů euro na rok. Tím by samozřejmě byly malé týmy bez šancí na dobrý výsledek. Ecclestone by proto handicap dorovnal bonusem. Pokud by ztráta výkonu znamenala například ztrátu 3 sekundy na kolo, pak by menší týmy dostaly takovou hmotnostní výhodu, která se rovná této časové ztrátě. Jinými slovy vozy menších týmů by byly lehčí.

Podobný model by ovšem mohl být dost komplikovaný a není moc šancí, že by prošel.

Ecclestone se také domnívá, že by menší týmy mohly ušetřit také tím, že by pro svůj vývoj využívaly výhradně počítačové simulace (CFD) a ne tunely. Podobnou cestou šel před pár lety Virgin, ale moc úspěchů to nepřineslo.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud