Ecclestone má novou strategii, F1 bude respektovat lidská práva

Ecclestone má novou strategii, F1 bude respektovat lidská práva

Bernie Ecclestone znovu překvapil. Mění taktiku nebo spíše postoj formule 1 k lidským právům.

Formule 1 měla z pohledu lidských práv naprosto jednoznačnou strategii: se sportem to nesouvisí, politiku do F1 netaháme.

V roce 2011 byla Velká cena Bahrajnu zrušena poté, co se v zemi rozhořely protesty v rámci Arabského jara. Nešlo ale o distancování se od násilí, ale čistě o bezpečnostní důvody. O rok později se F1 do Bahrajnu vrátila a čelila kritice. Problémy zůstávají také letos. Zatčeno mělo být 21 aktivistů. 

Podobná situace byla vloni v případě Ruska, kde sice hrály klíčovou roli sankce a situace na Ukrajině a Krymu, ale Rusko má do země respektující lidská práva také velmi daleko.

The Times ale nyní píše, že Ecclestone mění taktiku. Byl připraven dokument, který „sport zavazuje uznat a respektovat lidská práva ve všech 20 místech konání po celém světě.“

Není úplně jasné, co to znamená a jak to bude v praxi vypadat. Důležitější je možná další informace, že podle nových pravidel „bude sport provozovat politiku due diligence (náležité opatrnosti) ještě před tím, než podepíše smlouvu s novým pořadatelem.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud