Ecclestone: Když ne teď, tak za rok

Šéf F1 s novým bodovým systémem počítá pro sezónu 2010.

Světem formule 1 momentálně hýbou zmatky kolem změny bodového systému. Podle úterního usnesení Světové rady Mezinárodní automobilové federace měl titul mistra světa získat pilot s největším počtem vítězství v sezóně. Bodový zisk by rozhodoval až v případě, že by mělo víc pilotů stejný počet vítězství. Jenže FIA neměla ani před hlasováním, ani po něm, potřebný souhlas všech týmů a musela změnu pro letošní rok odvolat. Šéf formule 1 Bernie Ecclestone však počítá s tím, že pravidlo vstoupí v platnost v roce 2010.

Osmasedmdesátiletý Angličan oznámil, že nový bodový systém se objeví v pravidlech pro rok 2010 s dostatečným předstihem, aby se mohl obejít bez souhlasu týmů. "Podpoří ho FIA a bude v regulích pro příští rok," věří Ecclestone a dodává, že kdo se zúčastní šampionátu, bude muset tuto skutečnost respektovat. Majitel komerčních práv F1 opakovaně tvrdí, že změna formuli 1 prospěje.

"Je to logické. Když se díváte na atletiku, běh na sto metrů, zajímá vás vítěz a ne ten, kdo byl druhý nebo třetí,"řekl Ecclestone v rozhovoru pro BBC Radio 5. "V řadě sportů lidi zajímají vítězové."

"Hlavním cílem bylo, aby jezdci v každém závodě bojovali o vítězství a nesbírali body za druhá a třetí místa," vysvětlil Ecclestone důvody svého návrhu.

Doporučujeme

Články odjinud