Ecclestone: Jezdci musí používat mozek jako za starých časů

Ecclestone: Jezdci musí používat mozek jako za starých časů

Bernie Ecclestone připomněl, že šetrné zacházení s technikou není ve formuli 1 nic nového. Jezdci museli při závodění myslet už dávno.

Někteří jezdci a týmy si stěžovali, že na současných pneumatikách nemůžou jezdit naplno, protože je musí šetřit. Podle šéfa formule 1 je jen normální, že za volantem musejí přemýšlet.

"Požádal jsem Pirelli, aby udělalo pneumatiky, které nevydrží 50 procent závodu, což znamená, že budeme potřebovat zastávky v boxech," vysvětloval pro oficiální stránky formule 1. "A to také udělali. Je velmi, velmi těžké předvídat a říkat, že tyto pneumatiky vydrží 15 nebo 20 procent závodu, protože každý okruh je jiný, čelíme odlišným teplotám, vozy jsou jiné a v neposlední řadě má každý jezdec jiný jezdecký styl."

"V dobách, kdy závodil Niki (Lauda), bylo při závodění největší starostí starat se o převodovky a brzdy, ne o pneumatiky. Pak jsme šli dál a jezdci nemuseli myslet na nic. Teď musí používat své mozky a začít přemýšlet o tom, jak vyhrávat závody."

Pirelli se po Barceloně rozhodlo pneumatiky přepracovat s cílem snížit počet pit stopů, ale pod tlakem většiny týmů a FIA muselo svůj postoj přehodnotit a teď plánuje už jen drobné změny s cílem zamezit oddělování běhounu.

Doporučujeme

Články odjinud