Ecclestone čelí žalobě kvůli prodeji formule 1 z roku 2005

Ecclestone čelí žalobě kvůli prodeji formule 1 z roku 2005

Korupční aféra spojená s šest let starou změnou majitele formule 1 pokračuje žalobou na Bernieho Ecclestona. Podala ji německá společnost Constantin Medien.

Constantin Medien koupila podíl ve formuli 1 v roce 2000 za 1,6 miliardy dolarů. Později ale o něj přišla ve prospěch Bayerische Landesbank, protože nesplatila opce za další miliardu. Společnost ovšem tvrdí, že jí náležel podíl z pozdějšího prodeje formule 1 z roku 2005, který uskutečnila Bayerische Landesbank.

A protože v roce 2005 došlo podle německých žalobců ke korupci a hodnota podílu ve formuli 1 nebyla řádně oceněna, Constantin Medien se domnívá, že utrpěla ztrátu 100 miliónů dolarů. Z tohoto důvodu podala žalobu na Bernieho Ecclestona, jeho společnost Bambino Holdings, obchodního partnera Stephena Mulense a Gerharda Gribkowskyho. Uvedl to britský Telegraph.

Gribkowsky už byl obviněn z přijetí úplatku od Bernieho Ecclestona a čeká ho soud. Ecclestone přiznal, že Gribkowskymu peníze poslal, a to dokonce prostřednictvím Flavia Briatoreho, ale tvrdí, že z důvodu vydírání. Gribkowsky mu měl hrozit potížemi u britských finančních úřadů.

Šéf formule 1 kategoricky odmítá, že by jakékoliv transakce měly charakter úplatku za nastavení výhodných podmínek při prodeji podílu ve formuli 1 do rukou CVC, který v roce 2005 ovlivňoval Gribkowsky coby šéf řízení rizik Bayerische Landesbank. I když němečtí vyšetřovatelé uvedli, že úplatek poslal, zatím Ecclestona neobvinili.

Doporučujeme

Články odjinud