Ecclestone Bahrajnu poplatek za závod promine

Ecclestone Bahrajnu poplatek za závod promine

Pořadatelé GP Bahrajnu nemusí platit poplatek za závod formule 1 ani žádnou pokutu za jeho neuskutečnění v plánovaném březnovém termínu.

Podle neoficiálních zpráv platil Bahrajn za Grand Prix 40 miliónů dolarů. Formule 1 se bude muset bez tohoto příjmu obejít, alespoň zatím. "Poplatek, který se normálně platí za závod, platit nebudou," vysvětloval Ecclestone pro Telegraph. "Nebudu jim účtovat něco, co nemají. Jestli jsou pojištěni na ztrátu příjmů, prodej vstupenek a tak dále, to si nejsem jistý. Ale jestli je něco vyšší moc, tak tohle určitě. Je to jako kdyby udeřilo zemětřesení, nikdo to nemohl před měsícem předvídat."

Samotná formule 1 podle Ecclestona také není pojištěná proti podobným případům, takže jí ušlý příjem nikdo nenahradí. Pokud se tedy nepodaří zařadit GP Bahrajnu na jiné místo v letošním kalendáři, budou si po sezóně všichni, včetně týmů, rozdělovat o něco menší koláč příjmů.

"Teprve pokud se jejich závod uskuteční později, zaplatí obvyklý poplatek," potvrdil Ecclestone s tím, že neoficiálně zmiňovaných 40 miliónů dolarů je blízko realitě. Šéf formule 1 zároveň odmítl, že by Bahrajn nebo kdokoliv jiný platil něco navíc za speciální místo v kalendáři.

"Všude se hovoří o tom, že Bahrajn měl platit 20 miliónů dolarů za to, že hostuje první závod sezóny, ale není to pravda," uvedl Ecclestone. "Nikdy se neplatil extra poplatek za pořádání prvního nebo posledního závodu. Kalendář sestavujeme tak, aby vyhovoval tomuto sportu."

Šéf formule 1 na závěr zopakoval, že se pro Bahrajn pokusí najít jiné místo v kalendáři 2011. "Pokud tam bude situace klidná, v což doufáme, tak uděláme maximum, abychom je do kalendáře zařadili," uzavřel.

Doporučujeme

Články odjinud