Ecclestone a nepochopený příklad s Hitlerem

Věci, na které chtěl šéf F1 poukázat, tak zůstaly v pozadí.

Po Ecclestonově rozhovoru a jednom nevhodném použitém příkladu je svět (nejen F1) zase na nohou [rozebrali jsme zde]. Ecclestone si vzal Adolfa Hitlera za příklad pevné ruky. Jenže zůstal nepochopen, nejspíš částečně svou vinou.

Původně ale nemělo Ecclestonovo povídání nic společného s Hitlerem. Ecclestone totiž nejen v měřítku F1, ale potažmo v tom globálním, pokrývajícím i naši republiku, poukazoval na sebezničující vliv moderní demokracie.

Rozhodovací síly jednotlivých států jsou reprezentovány politickými strukturami a jejich přízní ze stran voličů. Ovšem představitelé jednotlivých politických stran a potažmo vysokých politických postů se v prvé řadě soustředí na svůj image a pověst. To v konečném důsledku vede ke špatným rozhodnutím, protože politik nechce dělat rozhodnutí, která by mu pošramotila jeho pověst, byť by to bylo rozhodnutí za správnou věc. Jsou to rozhodnutí činěná nikoli v zájmu celku, nýbrž s cílem individuálního prospěchu.

Ecclestone sám neměl na mysli Hitlerovy zločiny, jako spíš jeho boj s nezaměstnaností a špatnou ekonomií. Ale k čertu s Hitlerem, o něm to vůbec není.

Ecclestone je pochopitelně ze staré školy, podobně jako Mosley. Bernie je člověkem, který dodnes dá na plácnutí rukou a dohodu uzavřenou mezi dvěma džentlmeny. Dnes chodí týmy s regimentem právníků a nikdo se nedohodne na ničem.

Na podobných principech funguje moderní demokracie. Je tak složitá, komplexní a postavena na pokřiveném žebříčku hodnot, že málokdy dokáže řešit problémy efektivně, pokud vůbec. Ecclestone svým prohlášením chtěl dát pouze najevo, že někdy je lepší dát důvěru lidem transparentním způsobem a v rámci racionálních mantinelů nechat na nich, ať věci dotáhnout do úspěšného konce.

Týmy formule 1 v poslední době používaly termín "diktátor", ale to slovo zní hůře než co je za ním ve skutečnosti schováno. Jak píše česká Wikipedia:

"Označení diktátor (latinsky dictator) vzniklo ve starověkém Římě (v tzv. období republiky). Jednalo se o oficiální mimořádnou funkci „nejvyššího smírčího soudce“, do níž byl diktátor jmenován senátem. Takto jmenovaný diktátor měl za úkol vyvést stát z krize, pro tento účel byl vybaven téměř neomezenými pravomocemi."

Původní záměr nemá se zločinem nic společného, ačkoli dnešní význam slova je vnímán trochu jinak. Ecclestone hovoří ale o pojmu s originálním významem. Formule 1 se těší gigantickému úspěchu právě díky "diktátorskému" přístupu Bernieho Ecclestona a Maxe Mosleyho.

Abyste to špatně nepochopili: neznamená to, že se ani jeden ze jmenovaných nedopustil chyb. Ba právě naopak. Ale "dokud dělám více správných rozhodnutí než těch špatných, tak je to v pořádku," máme-li citovat právě Ecclestona.

Diktátorství ve formuli 1 nebylo problémem doposavad, a nebylo by ani nadále, kdyby všechny týmy měly stejné podmínky. Což už není ten případ (viz například kauzu Cosworthu zde).

O převzetí vlády nad formulí 1 se nyní snaží týmy formule 1 ve sdružení FOTA. S tímto prinicpem ale nelze rozumně fungovat. Concordská dohoda 1998 vyžadovala pro každou změnu souhlas všech týmů. Výsledek? Nedohodly se na ničem. A nedohodly by se ani do budoucna. Schopnost dělat rozhodnutí v rámci celku totiž nemají v krvi. Vždy jim půjde o individuální prospěch.

A to se snažil sdělit Bernie Ecclestone. Použitím nevhodného příkladu to ale celé pokazil.

Doporučujeme

Články odjinud