Dvojnásobné body z poslední GP by změnily tři mistry světa poslední dekády

Dvojnásobné body z poslední GP by změnily tři mistry světa poslední dekády

Fernando Alonso, Kimi Räikkönen a Felipe Massa by měli o titul navíc, kdyby se od začátku tisíciletí uděloval dvojnásobný počet bodů v posledním závodě sezóny. [ANKETA]

Světová rada motorsportu schválila kontroverzní změnu pravidel, která zavádí dvojnásobný bodový příděl v poslední Grand Prix sezóny. Pro představu, jaké to může mít dopady, se pojďme podívat do nedaleké historie.

Kdyby toto pravidlo platilo už od začátku tisíciletí, hned tři tituly by měly jiného majitele.

Pro první příklad nemusíme chodit daleko, historické tabulky by vypadaly jinak už loni. Mistrovský titul by bral Fernando Alonso na úkor Sebastiana Vettela, takže by oba piloti teď měli shodně po třech vítězství v šampionátu jezdců.

Další změna by nastala v dnes už legendárním brazilském finále roku 2008, kde si titul zajistil Lewis Hamilton předjetím v poslední zatáčce posledního kola. Při dvojnásobném bodování by mu to totiž nestačilo, titul by připadl Felipemu Massovi. Brit by tak dnes byl bez titulu, naopak Brazilec by jeden měl, což by jistě změnilo vnímání těchto dvou pilotů.

A konečně třetí změna by přišla v sezóně 2003, ve které bojovali o šampionát Kimi Räikkönen a Michael Schumacher. Fin by německého soupeře pohodlně překonal, dnes by měl dva tituly, zatímco Schumacherův rekord by skládal ze šesti místo sedmi triumfů.

Jak by se měnily tabulky s dvojnásobnými body z poslední GP

2012 Jezdec Body Body z poslední GP Nové body
  Vettel 281 8 289
  Alonso 278 18 296
         
2008 Hamilton 98 4 102
  Massa 97 10 107
         
2003 Schumacher 93 1 94
  Räikkönen 91 8 99

Doporučujeme

Články odjinud