Důležité je přibrzdit Vettela v kvalifikacích, domnívá se Button

Důležité je přibrzdit Vettela v kvalifikacích, domnívá se Button

Podle mistra světa z roku 2009 je ke zdramatizování boje o titul primárním úkolem nedovolit Sebastianu Vettelovi odstartovat do závodů z předních řad.

Jakmile se tak stane, mohlo by to znamenat v dosavadním průběhu šampionátu velký obrat. V letošní sezoně totiž Sebastian Vettel podává neuvěřitelně konzistentní kvalifikační výkony. Pouze v domácí Velké ceně Německa odstartoval do závodu ze třetího místa. Ve všech zbývajících podnicích se dokázal kvalifikovat na prvních dvou příčkách. A právě tato skutečnost je důvodem, proč vede Němec s přehledem šampionát o pětaosmdesát bodů. Klíčem, jak zvýšit šance na celkové vítězství, je podle Jensona Buttona dobrá kvalifikace: "Myslím si, že až uvidíme Vettela mimo první řadu, bude to velký zlom v sezoně. Pokud se tak stane zde, bude to velmi působivé a zároveň velmi překvapivé. Takže si myslím, že jakmile ho začneme porážet v kvalifikacích, všechno se pravděpodobně změní. Jak jsme zjistili, je to o trochu těžší, když startujete z druhé řady, a to dokonce i když je vaše závodní tempo velmi dobré."

V podobné situaci, ve které se teď Vettel nachází, se Brit ocitl v roce 2009. Sám tedy nejlépe ví, co se německému pilotovi asi honí hlavou. "Nevyhrál v posledních třech závodech, což je docela dlouhá doba. Když vyhrajete tolik závodů a poté najednou ve třech dalších nezvítězíte, zabolí to. Vím, jaké to je. Je to celkem obtížná situace a doufejme, že bude obtížná pro něj," dodal Button.

Doporučujeme

Články odjinud