Důležitá je spolupráce obou jezdců, říká Prost o Alonsovi s Oconem | Foto: Getty Images / Joe Portlock

Foto: Getty Images / Joe Portlock

Důležitá je spolupráce obou jezdců, říká Prost o Alonsovi s Oconem

Tým Alpine nechce dovolit, aby případná rivalita Fernanda Alonsa s Estebanem Oconem přerostla vedení stáje přes hlavu.

Fernando Alonso se s velkou motivací vrátil do formule 1 po dvou sezonách, během kterých se věnoval WEC, Le Mans a Dakaru. Jeho týmovým kolegou u Alpinu je Esteban Ocon. Čtyřiadvacetiletý Francouz bojuje o sebevědomí po loňské sezoně, ve které získal o 57 bodů méně než týmový kolega Ricciardo.

Alonso si nese pověst nemilosrdného jezdce ve vztahu k týmovým kolegům. Alpine chce proto dbát na vztah Španěla s Oconem.

„Pokud je jezdec v psychické nepohodě, není to normální,“ rozpovídal se na toto téma ambasador značky Alpine Alain Prost pro francouzský deník Le Figaro. „Psychologické hry ale normální jsou. Vždy je tady jeden jezdec, který má navrch.“

„Pokud je na tom jednou lépe jeden pilot a později zase ten druhý, jedná se o vyrovnaný vztah a vše kráčí správným směrem. Pakliže má ale častěji převahu jeden pilot, jako to loni zažil Esteban s Danielem, je to komplikovanější. Proto je velmi důležitá spolupráce obou jezdců bez nebezpečných her,“ věří čtyřnásobný mistr světa formule 1.

„Čeká nás dlouhá sezona a toto období s pandemií nemoci Covid-19 není snadné. Být neustále zavřený v bublině s neuvěřitelnými omezeními není zrovna zábavné,“ upozorňuje Prost na další faktor, který může negativně ovlivňovat psychiku jezdců.

„Dynamika a atmosféra uvnitř týmu jsou extrémně důležité pro výkonnost. Proto je ze všeho nejdůležitější ostražitost, aby se žádný z jezdců nedostal na druhou kolej.“

Fernando Alonso jasně ukázal, že se chce co nejvíce podílet na cestě týmu kupředu. Podle Prosta je Španěl člověkem s vysokými nároky.

„Taková jezdecká osobnost do týmu automaticky něco přináší. Fernando je náročný perfekcionista. Hondě toho vyžaduje a my s ním musíme držet krok.“

„Zároveň si však uvědomuje, že letos ještě nebude pravidelně bojovat o vítězství. Každopádně je více než jisté, že i o bod za desáté místo bude bojovat do posledního dechu.“

„Nesmíme však zapomínat na to, že za progresem týmu vždy stojí dva jezdci. Od Estebana máme velká očekávání. Zná tým. Přizpůsobili jsme se mu, dostal nového traťového inženýra. Pro jeho komfort jsem udělali tolik, kolik jen šlo,“ uzavírá Prost.

Doporučujeme

Články odjinud