DTM: Rast vyčistil Zolder, Kubica poprvé na pódiu | Foto: DTM

Foto: DTM

DTM: Rast vyčistil Zolder, Kubica poprvé na pódiu

Dva nejšťastnější závodníci po druhém víkendu DTM v Zolderu? René Rast a Robert Kubica. Němec v Belgii vyhrál i třetí a čtvrtý závod, zatímco bývalý polský pilot formule 1 se v prestižním seriálu cestovních vozů poprvé dostal na stupně vítězů.

Úřadující šampion DTM Rast vyhlásil více než před týdnem ofenzivu pro oba po sobě jdoucí závodní víkendy v belgickém Zolderu a své plány splnil nad očekávání skvěle.

Německý tovární pilot Audi během týdne vyhrál na belgickém okruhu všechny čtyři závody a dostal se do čela šampionátu. Po čtyřech triumfech v řadě má zatím dvojnásobný šampion DTM na svém kontě 304 bodů a před dalším jezdcem Audi Nicem Müllerem vede o 19 bodů.

Sezona DTM 2020 vyvrcholí 7. a 8. listopadu tradičně na německém Hockenheimu, kde se bude bojovat ještě o 56 bodů (25 + 25 za vítězství ve dvou závodech a 3 + 3 za vítězství ve dvou kvalifikacích). Kromě Rasta a Müllera může teoreticky na zisk titulu pomýšlet i třetí Robin Frijns, který ztrácí na první místo 41 bodů.

Sladká premiéra pro Kubicu

Po neděli v Zolderu se kromě Rasta raduje i Robert Kubica. Polský závodník v bláznivém závodě, který dokončilo pouze deset vozů ze šestnácti, dojel na třetím místě za Rastem a Müllerem.

Nedělní pole position překvapivě získal Ferdinand Habsburg se soukromým Audi týmu WRT, v závodě se ale trápil s pneumatikami a po nuceném druhém pit stopu nakonec bral pouze bod za desáté místo.

Piloti ze závodu vypadávali po hromadných kolizích. Tu první způsobil Jonathan Aberdein, který za volantem BMW jednou ranou vyřadil kromě sebe ještě Švýcara Scherera a Frijnse bojujícího o titul.

Po zajetí safety caru došlo k dalšímu střetu mezi dvěma piloty BMW Lucasem Auerem a Philippem Engem. Engův „bavorák“ dokonce začal hořet v oblasti levého předního kola a maršálové museli zasahovat s hasícím přístrojem.

Veškerým krizovým situacím na trati se dokázal vyhnout Kubica se svým privátním BMW M4 Turbo DTM týmu ART a pro sebe i svoji francouzskou stáj získal první pódium sezony. Nyní se může těšit na Hockenheimring, který dobře zná ze svého působení ve formuli 1.

Doporučujeme

Články odjinud