Druhý Verstappen se potýkal s technickými problémy také v kvalifikaci

Druhý Verstappen se potýkal s technickými problémy také v kvalifikaci

Max Verstappen stále čeká na zisk své první pole position ve formuli 1. V dnešní kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru dosáhl pilot Red Bullu nejlepšího letošního výsledku, když obsadil druhou pozici.

Nizozemec se celý víkend potýkal s problémy s motorem. V prvním pokusu v Q3 dokázal obsadit druhé místo za nejrychlejším Lewisem Hamiltonem se ztrátou 319 tisícin sekundy. Jeho druhý pokus přitom mohl být ještě rychlejší, ovšem v průběhu kola mu vysadil motor a Verstappen se tak nemohl zlepšit.

„Naprosto nečekané,“ řekl Verstappen ke svému umístění v první řadě na roštu i přes své problémy s motorem.

„Od třetího tréninku jsem se klepal z naštvání, teď se klepu radostí. Ve třetím tréninku jsem měl velké množství problémů. Vůz zastavil na trati. V rychlých kolech to zkrátka vypadlo a v kvalifikaci to byl stejný příběh. Museli jsme upravit motor a přišli jsme o nějaký čas, když jsme se snažili zlepšit ovladatelnost, ale stále to nefungovalo tak, jak mělo,“ řekl.

„V Q3 jsem měl pocit, že vůz fungoval opravdu dobře a na nic jsem si nemohl stěžovat, takže když jsem pak na tabuli viděl druhé místo, byl jsem docela překvapen vzhledem k těm problémům, které jsem měl. Ve svém posledním pokusu jsem se snažil tlačit ještě více a byl jsem o další dvě desetiny rychlejší. Pak jsem přijel do 16/17 zatáčky a když jsem znovu musel krátce podřadit, tak motor vysadil, takže jsem musel pokus přerušit,“ popsal Verstappen své problémy a dodal, že si není jistý tím, zda by čas jeho druhého pokusu stačil na pole position. S druhým místem je přesto spokojen.

I přes problémy, které Verstappena provází po celý víkend, Nizozemec věří, že v závodě se jeho vozu vyhnou.

„Za normálních podmínek musíte snížit výkon motoru. Zdá se, že tento víkend se s ovladatelností, mapováním kroutícího momentu a těmito věcmi z nějakého důvodu trápíme jen ve chvíli, kdy jedeme na limitu motoru. Například včera jsem při dlouhých jízdách neměl problém, a když to selže, tak to selže, to nezměníte. Uvidíme zítra,“ vysvětlil Verstappen.

Frustrovaný Ricciardo

Druhý pilot Red Bullu Daniel Ricciardo obsadil v singapurské kvalifikaci až šesté místo.

Australan byl přitom nejrychlejší v první části kvalifikace a rychlý byl i v Q2. V Q3 však svým časem zaostal o téměř sekundu za nejrychlejším Lewisem Hamiltonem.

„Abych pravdu řekl, drobné (problémy s motorem) jsme měli, ale to nebyl důvod, kvůli kterému jsme přišli o tolik rychlosti. V tuto chvíli upřímně nemám odpověď,“ řekl Ricciardo.

„Po třetím tréninku jsme udělali změny. Jako jezdec hned víte, jestli změna zabrala a já hned v Q1 věděl, že to tam je. Vypadalo to, jako by se všichni ostatní zlepšovali. V Q2, Q3 našli sekundu, ne-li víc a my zůstali stát na místě. Nevím, proč jsme byli jediní, kdo nemohl najít čas,“ dodal.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud