Druhé místo chutná jako vítězství, raduje se Alonso

Druhé místo chutná jako vítězství, raduje se Alonso

Fernando Alonso se v cíli Velké ceny Maďarska nechal slyšet, že druhé místo má pro něj chuť vítězství.

Španělský závodník vytěžil z proměnlivých podmínek na Hungaroringu a podruhé v letošní sezóně vystoupil na stupně vítězů, když skončil druhý. Spokojený byl i přesto, že ještě pár kol před cílem vedl, než jej předjel Daniel Ricciardo. Udržel však za svými zády Lewise Hamiltona.

„Bylo to těžké, ale Lewis měl střední pneumatiky, které neměly takovou přilnavost, měl jsem proto co do přilnavosti trochu výhodu,“ řekl Alonso.

„Samozřejmě jsem chtěl, aby byl Lewis druhý a podržel za sebou Ricciarda o něco déle, protože to mi pomáhalo, ale když jsem viděl, že Ricciardo předjel Hamiltona, udržel jsem se před Danielem pouze jedno kolo, protože v té fázi byl velmi rychlý. S Hamiltonem to bylo trochu snazší.“

Alonso vydělal na dvou výjezdech safety caru a do cíle dojel na letos nejlepším druhém místě.

„Při posledním safety caru jsme viděli, že Ricciardo s (Felipem) Massou zajeli do boxů, takže jsme zůstali na trati, měli jsme šanci vést závod a hlídat první pozici, domnívali jsme se, že je to nejlepší rozhodnutí,“ vysvětlil Španěl.

„V závěrečné fázi jsme měli trochu problémy s pneumatikami, ale tohle pódium skutečně chutná jako vítězství.“

F1HUN2014_HZ1330.jpgF1HUN2014_HZ9925.jpgF1HUN2014_JK1608325.jpg

Pozitivně po Velké ceně Maďarska mluvil také Kimi Räikkönen, který po nepovedené kvalifikaci skončil v závodě na šestém místě.

„Chyběla mi rychlost na rovinkách a uprostřed závodu jsem měl i s DRS problémy předjet saubery, takže to bylo trochu obtížné, ale zvládli jsme získat pozice. Byli jsme rychlejší než Williams, ale nedokázal jsem ho předjet.

Věřím, že druhá polovina sezóny může být mnohem lepší než první, samozřejmě ale jeden trochu lepší den toho moc nezmění. Nezbaví nás to chyb a věcí, na kterých musíme opravdu zapracovat. Musíme udělat ještě spoustu věcí, abychom se ujistili, že můžeme být tam, kde bychom měli.

Věřím týmu. Jsou tu už jisté náznaky, dnes jsme měli dobrou rychlost, ale samozřejmě kvůli pozici, kde jsme startovali, bylo obtížné mít lepší rychlost. Nemyslím, že se toho za tři až čtyři týdny moc změní, příští rok ale určitě.”

Šéf týmu Marco Mattiacci po závodě dodal. „Tohle je jen začátek. Je to začátek důležité cesty, takže tohle je rozhodně dobré pro naši morálku a podporu. Nesmíme být příliš euforičtí, jelikož nás ještě čeká hodně práce. Rozhodli jsme se už Fernanda nepovolávat v závěru do boxů, hodně jsme tím zariskovali, ale vyplatilo se to. Mohli jsme být první, jsme druzí, ale ukazuje to, že máme koule.”

Doporučujeme

Články odjinud