DRS časem zmizí, přeje si Brawn

DRS časem zmizí, přeje si Brawn

Sportovní ředitel formule 1 Ross Brawn doufá, že u budoucích monopostů formule 1 se stane systém DRS nepotřebným.

Systém DRS, neboli „Drag Reduction System“, byl uveden do formule 1 v roce 2011 za účelem zvýšení počtu předjížděcích manévrů během velkých cen.

Ross Brawn se nikdy netajil tím, že není fanouškem pohyblivého elementu zadního přítlačného křídla, který jezdci otevírají v tak zvaných „DRS zónách“. V nejbližší době se však prý odstranění DRS nedočkáme.

„Doufám v to, že monoposty dosáhnou takového stupně vývoje, že se systém DRS stane nepotřebným. V nejbližší budoucnosti k tomu ale nedojde,“ řekl Brawn pro Business Life.

„Dříve než se pokusíme zlepšit závody, musíme skrz na skrz pochopit, jak vše funguje.“

„Můžeme se rozhodovat podle našich instinktů, to bylo ale nestačilo vzhledem k tomu, jak nesmírně komplikované jsou současné monoposty formule 1.“

Po zavedení nových pravidel do praxe na začátku sezóny 2017 si řada pilotů stěžovala na mnohem obtížnější předjíždění. Díky širším vozům a vyššímu vygenerovanému přítlaku nebylo lehké předjet soupeře ani s využitím DRS.

Brawn se domnívá, že jednou z možností pro zlepšení závodů by v budoucnosti mohlo být zpomalení monopostů.

„Rychlost hraje důležitou roli a fanoušci chtějí vidět ta nejrychlejší auta. Kdyby to ale znamenalo zlepšení závodění, tak bych trochu rychlosti obětoval.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud