Drobné chyby stály jezdce Toro Rosso postup do Q2

Drobné chyby stály jezdce Toro Rosso postup do Q2

Pilotům Toro Rosso se v první letošní kvalifikaci formule 1 s pohonnými jednotkami Honda nepodařilo postoupit z první části kvalifikace na Velkou cenu Austrálie.

Brendon Hartley byl prvním nepostupujícím z první části kvalifikace, když mu na patnáctého Estebana Ocona chybělo pouze 29 tisícin sekundy. Novozélanďan tak odstartuje ze šestnácté pozice.

„Dnes to bylo trochu frustrující, myslím, že jedna desetina by nás určitě posunula o několik pozic a auto na to rozhodně mělo. V posledním kole tam bylo pár drobných chyb a je to velmi frustrující být tak blízko postupu do Q2. Dobré ale je, že vůz rychlostně rozhodně měl na to dostat se do Q2,“ řekl Hartley.

Zklamaný je také jeho týmový kolega Pierre Gasly. Francouz zajel nejpomalejší čas a celý startovní rošt bude zítra na 20. místě uzavírat.

„Jsem skutečně zklamaný, protože to není taková první kvalifikace, jakou jsme chtěli, a byl tam rozhodně potenciál dostat se do Q2,“ dodal Gasly. „Po prvních jízdách to bylo velmi vyrovnané, já ale tlačil až příliš a probrzdil jsem... a bylo to, tohle bylo jediné kolo, které jsme měli a tím, že jsem tlačil až příliš, jsem udělal chybu.“

Technický ředitel týmu James Key si uvědomuje, že střed startovního pole je velmi vyrovnaný.

„Je to zklamání vypadnout v Q1, věděli jsme, že to ve středu pole bude velice těsné, jen pár desetin dnes udělalo velký rozdíl a očekávám, že tomu tak bude ve většině závodů. Q2 dnes byla možná, bohužel jsme promarnili příležitost, když Pierre nestihl své druhé kolo. Brendon dal dohromady slušné kolo, ztratil jen pár desetin, které udělaly celý rozdíl., ale to je součást procesu učení,“ řekl Key.

„Ačkoliv ranní déšť kolem poledne ustal, třetí trénink se stále jel na vlhké trati. Nicméně na konci uschla a kvalifikace se jela na suchu. Je škoda, že se oba vozy nedostaly dále než do Q1. Komentáře jezdců na vůz jsou nicméně celkově pozitivní a ztráta v kvalifikaci na ty přímo před námi je velice malá. V minulosti jsme viděli, že na této trati se může stát cokoliv, takže teď budeme pracovat na tom, abychom byli co nejlépe připraveni na závod a využili každé příležitosti,“ dodal technický ředitel Hondy Tojoharu Tanabe.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud