Došlo k tomu ve špatný moment, řekl Alonso

Došlo k tomu ve špatný moment, řekl Alonso

Kvalifikace na Hungaroringu přinesla další fiasko McLarenu, potažmo Hondy. Fernandu Alonsovi a Jensonu Buttonovi bude na roštu Velké ceny Maďarska patřit až osmá řada.

Tréninky ukázaly, že by Alonso mohl bojovat možná i o třetí část kvalifikace. Dnešní konec však pro Španěla přišel ještě v průběhu druhé části kvalifikace, kdy se svým vozem zastavil na vjezdu do boxové uličky.

„Myslím, že tak 12. až 13. místo dnes bylo možné, protože to kolo bylo vážně špatné a my byli 14., takže myslím, že pár míst ještě získat šlo,” řekl Alonso.

„Došlo k tomu ve špatný moment. Ve většině tréninků jsem byl v nejlepší desítce, takže to pro tým byl zatím dobrý víkend. Jenson měl problém se systémem KERS a můj vůz se vypnul. Nebylo to ve správný čas, snad se pro zítra poučíme.”

Alonso poté, co vystoupil z vozu, začal svůj mclaren za pomoci traťových komisařů tlačit zpět do boxů. Doufal totiž, že by se tím mohl vrátit ještě na trať. To však pravidla nedovolují.

„Auto během jednoho kola zastavilo dvakrát. Nevěděl jsem, jestli to zvládnou opravit nebo ne, ale pokud vůz sám nedojede do boxů, nemůžete se vrátit na trať. Bylo to tak trochu zbytečné.”

„Bohužel když jsme dorazili do garáže, tak mi řekli, že už nemůžeme vyjet zpátky, protože pravidlo říká, že auto musí do garáže přijet samo.”

„Trochu zvláštní pravidlo, protože jsme mnohokrát viděli, jak auto přijelo na korbě náklaďáku a znovu se vrátilo na trať,” řekl Alonso.

GettyImages-481888516.jpg

Pro Buttona přitom kvalifikace skončila už v první části. Brit ale přiznal, že nebýt problémů se systémem ERS, mohl se snadno dostat i do Q2.

„Vyvážení bylo dobré a mysleli jsme, že se snadno dostaneme do Q2. Myslím, že když vezmete ty tři desetiny, co jsme ztratili na rovince, tak by z toho byla tak 12. nebo 13. pozice,” řekl Button.

„Řízení vozu jsem si dnes opravdu užíval. Ráno to bylo trochu obtížné, jelikož na výjezdu to bylo docela přetáčivé, odpoledne jsem se ale cítil dobře. Vím, že nejsme rychlí, ale vyvážení vozu se zdá být správné.”

„Bude to ale těžký závod. Nemůžete tu pořádně předjíždět a my tady rozhodně předjíždět ani nedokážeme. Uvidíme, co zvládneme vymyslet se strategií, myslím ale, že většina udělá totéž. Zkomplikovali jsme si to, ale teď uděláme maximum.”

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud