Došla nám trpělivost se současnými pravidly, volá Ferrari na Ecclestona

Došla nám trpělivost se současnými pravidly, volá Ferrari na Ecclestona

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo se rázně obul do současných poměrů ve formuli 1. Už nechce jen hovořit, žádá změny. ANKETA

Ferrari opakuje mnoho let své výhrady vůči současným pravidlům. Montezemolo to udělal znovu během Světového finále, ale tentokrát přidal varování.

"V tomto sportu jsou věci, které nefungují dobře, a přišla chvíle, abychom si je jednou provždy vyjasnili na příslušných místech," prohlásil. "Už nemůžeme mít situaci, ve které je transfer technologií z tratí na silnice redukován na minimum, kdy jsou motory a převodovky pořád stejné a kdy aerodynamika už nemá nic společného s vývojem silničních vozů. Navíc není možné, aby nešlo testovat."

"Říkáme to dlouho a budeme to opakovat na příslušných místech, takže pro tuto chvíli nechci k tomu nic dodávat. Ale došla nám trpělivost, takže se někdo musí zamyslet nad tím, jestli chce i nadále mít ve formuli 1 společnosti, které investují a považují ji za nejpokročilejší testovací prostředí pro své vlastní vozy, jako to Ferrari dělalo vždy od roku 1950."

"Jsme konstruktéři, ne sponzoři. Už mi vadí, že nemůžeme testovat na asfaltu a že nemůžete dávat příležitost mladým talentům, aby se vynořily."

Montezemolo na závěr jasně řekl, že spor vede s Ecclestonem, přičemž šéfovi formule 1 vrátil kritiku za žádost o objasnění Vettelova předjížděcího manévru z Brazílie.

"Jelikož někteří v uplynulých dnech použili spojení "je to vtip", chci říct, že tohle je ten skutečný "vtip" (současná pravidla). Ano, narážím na Eccelstonovy věty. Můj otec mě vždy učil, že musíte respektovat své předky, především ve chvílích, kdy se dostanou do bodu, kdy už nedokáží ovládat svá vyjádření."

"Takže já skončím tímto. Vysoký věk často určitě není slučitelný s jistými rolemi a zodpovědnostmi."

Doporučujeme

Články odjinud