Domenicali: F1 všem ukáže, že hybridy mají skvělou budoucnost | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Domenicali: F1 všem ukáže, že hybridy mají skvělou budoucnost

Nový šéf formule 1 má za to, že elektrifikace není jedinou cestou. Královna motorsportu dokáže, že hybridní pohon je výbornou alternativou.

Ve formuli 1 se od sezony 2014 závodí s hybridními šestiválcovými turbomotory, které nahradily starší osmiválce s přirozeným sáním. Současné pohonné jednotky bývají častým terčem kritiky. Příští generace motorů je plánována na rok 2026, případně již na rok 2025. Nové řešení by mělo být jednodušší a především levnější.

Ekologie a udržitelný rozvoj jsou v oblasti automobilismu klíčové. Stefano Domenicali je toho názoru, že formule 1 má potenciál ukázat, že auta na elektřinu nejsou jedinou možnou cestou a počítat se musí i s hybridy.

„Udržitelný rozvoj se může týkat CO2 a spousty dalších věcí, ale zaměřme se na samotné emise a technologii. Myslím, že formule 1 může být výkladní skříní hybridní technologie, která může ukázat, že v automobilismu neexistuje jen cesta elektrifikace. Hybridizace je skvělá alternativa se zářnou budoucností.

Chtěl bych, aby se na tuto oblast v budoucnu zaměřili výrobci i týmy samotné a aby kladli velký důraz na náklady. Chybou minulosti bylo, že se vše zaměřilo jen na technologii a nikdo se moc nestaral o to, kolik to bude stát.

Musíme zajistit, aby hybridní technologie z F1 mohla být užitečná i pro osobní automobily. Není možné, aby motory stály tolik, kolik nyní stojí. Jedním z velkých úkolů je společně vytvořit řešení, jak nové motory přivést dříve, než bylo plánováno. Jsem si jist, že to zvládneme,“ řekl Domenicali.

Formule 1 má v současnosti čtyři dodavatele motorů – Mercedes, Ferrari, Hondu a Renault. Honda však na konci tohoto roku odejde.

Doporučujeme

Články odjinud