Dohoda o vině a trestu. FIA jedná s Red Bullem o jeho překročení rozpočtového stropu | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Dohoda o vině a trestu. FIA jedná s Red Bullem o jeho překročení rozpočtového stropu

Mezi FIA a Red Bullem probíhají jednání o dohodě a to poté, co federace zjistila, že tým vloni překročil rozpočtový strop.

FIA před více než týdnem potvrdila, že týmy Aston Martin a Red Bull porušily pravidla rozpočtového stropu – dopustili se procedurálních pochybení, ale Red Bull navíc také překročil rozpočtový strop. Podle FIA se jednalo o drobné překročení, což znamená do 5 % nebo také do 7 milionů dolarů. Podle Autosportu se spekuluje o sumě okolo 1,8 milionu.

Podle BBC a Autosportu probíhají jednání o uzavření jakési „dohody o vině a trestu“ – anglicky přesně Accepted Breach Agreement (ABA).

ABA v podstatě znamená, že tým přiznává, že svými výdaji v roce 2021 porušil pravidla, a přijímá uložený trest.

Pokud tým na dohodu ABA nepřistoupí, případ se posune do další fáze, kterou je vyšetřování ze strany komise pro rozhodování o rozpočtových stropech.

Očekává se, že Christian Horner pravděpodobně vysvětlí postoj týmu k porušení rozpočtového stropu na páteční tiskové konferenci v Austinu, i když to tým zatím nepotvrdil. Red Bull po oznámení FIA popřel, že by rozpočtový strop překročil.

Podle Autosportu Red Bull porušil několik oblastí finančních předpisů. Jednou z nich je rozdělení nákladů na stravování v továrně a na trati. Kromě toho se předpokládá, že existují problémy s odstupným a nemocenskými dávkami klíčových zaměstnanců.

Tématem, které se bezprostředněji týká nákladů na provoz vozů, je stanovení hodnoty nepoužitých náhradních dílů.

Ty byly na konci sezóny předány oddělení pro kulturní dědictví, aby je mohlo použít na výstavních vozech a v případném testování vozu z roku 2021 v roce 2022, což nespadá do limitu.

FIA však vydala v červnu letošního roku, tři měsíce poté, co týmy předložily své podklady, vysvětlení, jak mají týmy tyto díly zohlednit.

Doporučujeme

Články odjinud