Dohoda o omezení zdrojů život malým týmů neusnadnila, říká Sauber

Dohoda o omezení zdrojů život malým týmů neusnadnila, říká Sauber

Sauber už není členem Asociace týmů formule 1, ale volá po razantnějších úsporách nákladů. Dohoda o omezení zdrojů byla nedostačující.

Dohoda o omezení zdrojů (RRA) nastavila stropy v oblasti vývoje aerodynamiky, počtu zaměstnanců a externích výdajů tak, že se pro jejich splnění musí omezovat velké týmy, zatímco ty malé mají naopak vůči nim rezervy a můžou růst.

Podle Petera Saubera RRA přesto malým stájím nepomohla se výkonnostně přiblížit těm velkým. "Ne, určitě to teď pro malé týmy není snazší," uvedl pro oficiální web formule 1. "RRA byla krokem správným směrem, ale teď musí urgentně přijít další kroky."

Jenomže RRA v současnosti leží u ledu, po sporech o její úpravy nastal částečný rozpad Asociace týmů F1, její řady opustily Red Bull Racing, Ferrari a právě Sauber. Týmy sice deklarovaly vůli o dohodě dál jednat, ale zatím se nic neděje.

Sauber odmítl potvrdit, zda byla RRA hlavním důvodem pro odchod z asociace. "O našich důvodech jsme informovali FOTA. Považujeme to za interní záležitost a nechceme o tom hovořit veřejně," řekl. "Jsme v neustálém kontaktu se všemi ostatními týmy, abychom probírali důležité záležitosti, jako je RRA, a také dodržíme dohodnutou srpnovou uzavírku továren."

Sauber tak možná naznačil zajímavou věc. Je možné, že pokud se Red Bullu nebo Ferrari nebude dařit podle očekávání, neuzavřou své továrny v létě podle dohody a budou pracovat na vývoji svých vozů bez přestávky? Jako nečlenové FOTA by si to možná mohly dovolit, i když by se to určitě neobešlo bez hlasitých protestů ostatních týmů.

Doporučujeme

Články odjinud