Dohoda o omezení zdrojů stále nemá řešení, Red Bull se postavil proti ní

Dohoda o omezení zdrojů stále nemá řešení, Red Bull se postavil proti ní

Šetřit ve formuli 1 není snadné, i když všechny týmy tvrdí, že snižování nákladů podporují. Nedokážou se totiž shodnout, co všechno a jakým způsobem má být kontrolováno.

Potíže s Dohodou o omezení zdrojů (RRA) začaly už více než před rokem, když byl Red Bull obviněn z jejího nedodržování. Vznikly proto spory o tom, jak její dodržování efektivně kontrolovat. Loňský částečný rozpad Asociace týmů formule 1 měl ale na pozadí spíš novou Concordskou dohodu, zatímco o RRA týmy stále jednají.

V uplynulých týdnech nastal jen menší posun, a to spíše směrem zpět. Red Bull totiž už zlomil hůl nad celou dohodou a říká, že náklady je potřeba ve formuli 1 kontrolovat prostřednictvím sportovních a technických pravidel.

Prohlásil to ve chvíli, kdy ostatní stáje (ještě kromě Toro Rosso) poslaly dopis FIA s žádostí o pomoc s RRA. Automobilová federace by podle názoru většiny byla tím správným kontrolním orgánem pro dohled nad utrácením jednotlivých týmů.

Red Bull tvrdí, že mu na RRA vadí možnost skrýt některé náklady na vývoj do mateřských společností, kterou údajně mají týmy automobilek. Jednání pokračují, ale protože Red Bull teď odmítá už samotný koncept dohody, těžko odhadnout, jak dopadnou.

Doporučujeme

Články odjinud