Dobré výsledky přijdou brzy, slibuje Lotus

Dobré výsledky přijdou brzy, slibuje Lotus

Ani ve třetím závodě sezóny se Lotusu nepodařilo naplno využít potenciál vozu E20. Technický ředitel týmu James Allison ale věří, že důvody k optimismu stále přetrvávají.

"Jsem si jistý, že lidi začne nudit, jak říkáme ´tak blízko a přeci tak daleko´ nebo ´kdyby´ nebo ´dobře to dopadne´. Nicméně tento víkend posílil pocity, které jsme měli v prvních dvou závodech, a to že s tímto vozem dokážeme v letošní sezóně dobré věci," řekl Allison po čínské Grand Prix.

"Velmi brzy začneme získávat slušné počty bodů. V Číně jsme tomu byli velmi, velmi blízko, a i když se nám to nepodařilo, strategii jsme měli správnou a byli jsme blízko výbornému výsledku."

Allison hovořil o Kimim Räikkönenovi, který v závěru závodu v Šanghaji držel druhé místo, ale pak mu odešly pneumatiky a velmi rychle se propadl mimo bodované pozice.

"Asi nám nevyšlo jen to, že jsme v druhém stintu nezůstali s Kimim na trati dost dlouho, v důsledku čehož mu na konec zbylo až moc (kol)," přiznal technický šéf Lotusu. "Přesto jsou tu pozitiva, oba vozy byly v průběhu závodu dobře vyvážené, oba jezdci byli konkurenceschopní. Porazil nás Mercedes, ale to platí pro všechny."

Lotus si závodní víkend v Číně zkomplikoval také zkoušením nových dílů. Po pátečních trénincích se totiž rozhodl všechny novinky pro jistotu odstranit a vrátit se ke specifikaci z Malajsie.

"Nepodařilo se nám odemknout rychlost, kterou nám ty úpravy měly přinést, což je frustrující," povzdechl si Allison. "Byl to ošemetný víkend, a to nejen pro nás. Čelili jsme pneumatikám, které neustále vypadávaly ze svého provozního okna, co se teplot týče. O to těžší bylo správně posuzovat, jestli změny na voze fungují dobře nebo špatně."

"Bylo to pro nás matoucí, ale nakonec jsme to dali celkem rozumně dohromady. Auto bylo v závodě velmi dobře vyvážené. Na Romainových výsledcích bylo vidět, že auto pneumatiky využívalo dobře. Také na prvním Kimiho stintu, když byl po celou dobu těsně za Buttonem, bylo vidět, že naše opotřebení měkké směsi bylo dobré. Strategie dvou zastávek nám málem přinesla dobrý výsledek."

Lotus se teď bude snažit všechny nové díly sladit na Šakiru. "Do Bahrajnu jedeme s vědomím, že teploty pneumatik budou konzistentnější! To nám umožní vyhodnotit ten balík úprav ve stabilnějších podmínkách. Pokusíme se z něj dostat maximum. Na voze bude pár nových věcí, mimo jiné nová část zadního zavěšení. Budeme mít víc času pracovat s díly, které jsme přivezli do Číny a které jsme v závodě nepoužili."

Doporučujeme

Články odjinud