Dobře už bylo, Peter Sauber letos od svého bývalého týmu moc nečeká

Dobře už bylo, Peter Sauber letos od svého bývalého týmu moc nečeká

Peter Sauber vloni svůj tým prodal a odešel z F1. Vloni to pro Sauber nebylo jednoduché. Jak na tom bude letos?

„Je zde deset týmů a výchozí pozice Sauberu je číslo deset,“ řekl Peter Sauber pro švýcarský Sonntagsblick.

Sauber vloni svůj tým prodal — už podruhé. Poprvé se tak stalo v době, kdy do týmu vstoupilo BMW, ale tehdy si ponechal menší podíl. Německá automobilka ovšem později zase z F1 odešla.

„Ve formuli 1 neexistují zázraky. Když se podívám na roky po BMW, tak rok 2012 byl poslední opravdu dobrou sezónou. Poté to už bylo těžké kvůli nedostatku finančních prostředků.“

Sezóna 2012 byla skutečně úspěšná. Tým získal pódia, skončil šestý v šampionátu a v Malajsii Pérez bojoval s Alonsem o vítězství.

„Při vývoji vozu 2012 bylo období mezi květnem a zářím velmi důležité a tehdy chyběly finanční prostředky,“ vysvětluje Sauber.  

Odchod z týmu nebyl pro Saubera jednoduchý. V současném týmu už nepůsobí. „Máme velmi malý kontakt. Stále mám kontakty s některými zaměstnanci, ale nemám tam žádnou kancelář a nikdy jsem tam nebyl.“

„Říkají, že jsem zakladatelem a budou používat název Sauber, který je pro nové vlastníky důležitý. Ale celkově vzato jsme se rozešli. Je to takhle lepší. S fimu už nemám nic společného. “

Sauber se vloni potýkal s finančními problémy, takže velkou část sezóny nevyvíjel. Nakonec mu ale Felipe Nasr na domácí půdě vyjel dva body a Sauber se tak dostal před Manor. 

Letos by s penězi na vývoj tak velký problém být neměl, ale na druhou stranu bude Sauber jako jediný jezdit s loňskou pohonnou jednotkou. Oficiálním důvodem má být jednodušší stavba nového vozu okolo dobře známé pohonné jednotky. Pokud ale Ferrari významně pokročilo z hlediska výkonu, do zpěvu asi v Hinwilu nikomu nebude.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud