Doba výstřednosti ve formuli 1 skončila, říká šéf McLarenu

Doba výstřednosti ve formuli 1 skončila, říká šéf McLarenu

Současná finanční situace nutí týmy ke střídmosti, která je navenek vidět už při prezentaci nových vozů. Doba si vyžádala změny.

Zatímco si týmy v minulosti najímaly známé osobnosti a hudební skupiny a představovaly nová auta s velkou slávou na známých místech, v současnosti se polovina startovního pole spokojí s prezentací v továrně, ta druhá s odhalením na okruhu před začátkem testů.

"Myslím, že dochází k uvědomování si reality, odráží se to ve všem, co lidé dělají," konstatoval šéf McLarenu Martin Whitmarsh, citoval ho Autosport. "Podívejte se na představení aut. My jsme si dříve pronajímali Alexandra Palace. Utráceli jsme jmění za přestavení, dělali to všichni, že? Byla to soutěž."

"Teď nás přestavení stojí dvě tribuny, které postavíme v hale naší továrny, takže to moc není. Nikdo už takové věci nedělá, protože lidé nechtějí vidět miliónová velkolepá představení. Takže si myslím, že se formule 1 změnila."

Krize se ale projevuje ve všem, nejen na prezentacích nových vozů. "Ve formuli 1 jsme dříve hovořili o motorhomech, platech jezdců, inženýrů a šéfů týmu."

"V 80. letech to vše bylo o výstřednosti, byl to jeden z aspektů formule 1. Prožili jsme dekády výstřednosti, ale musíme vyrůst a jako sport si uvědomit, že přichází doba, kdy už to není atraktivní."

"Musíme být o efektivnosti, což znamená omezování zdrojů. Vím, že je to kontroverzní, ale my jsme se v rámci naší společnosti zredukovali, zmenšili jsme uhlíkovou stopu. Také vím, že se hodně diskutuje o poměru cena/výkon."

"Místo tvrzení, že potřebujeme tři další aerodynamické tunely a dalších 100 inženýrů, se diskuze vedou v tom duchu, že máme tohle, takže jak z toho získáme více výkonnosti? Teď je to o efektivnosti. Jsou to mnohem prospěšnější diskuze."

Doporučujeme

Články odjinud