Do posledního výběrového řízení FIA se přihlásily dva týmy, neuspěl žádný

Do posledního výběrového řízení FIA se přihlásily dva týmy, neuspěl žádný

V příští sezóně se tak na startovní rošt postaví 22 monopostů.

Dva týmy neprošly sítem posledního výběrového řízení FIA pro přijímání nových stájí, v roce 2016 tak startovní pole bude čítat 11 účastníků.

Mezinárodní automobilová federace v květnu vyzvala zájemce o vstup do Mistrovství světa Formule 1 v letech 2016 nebo 2017 o podání přihlášky. Uzávěrka byla navíc později posunuta z června na 23. července.

Do výběrového řízení se přihlásily dvě stáje, ani jedna však nesplnila podmínky FIA a řady současných týmů a příchozího Haasu nerozšíří.

Mluvčí FIA k záležitosti sdělil: „Můžeme potvrdit, že FIA obdržela dvě přihlášky kandidátů na tým Formule 1 na volná místa. My jsme následně tyto podrobili procesům podrobného prověřování.

Bohužel, žádný z přihlášených nebyl schopen splnit kritéria FIA pro nové týmy, přestože dostali veškeré potřebné příležitosti tak učinit. My nyní považujeme toto kolo přihlášek za uzavřené.“

Identita týmů, které se do F1 pokusily přihlásit, však nebyla zveřejněna. Spekulace hovořily o přední francouzské stáji z GP2, ART Grand Prix, má se však za to, že tento tým na seznamu přihlášených nebyl.

FIA identitu přihlašujících se účastníků neprozradila, informovala pouze o tom, jaká kritéria byla hodnocena.

Kritéria hodnocení nových zájemců o vstup do F1

- technická způsobilost a zdroje týmu

- schopnost týmu získat a udržet dostatečné financování pro účast v šampionátu na konkurenceschopné úrovni

- zkušenosti týmu a lidské zdroje

- hodnota, kterou kandidát svou účastí může přinést Formuli 1 jako celku

Neúspěch obou stájí znamená, že do sezóny 2016 nastoupí 11 týmů, tedy všechny současné a nový tým Haas F1, který se svou přihláškou uspěl již v předchozím řízení.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud