Do kalendáře formule 1 míří Řím, zájem má také Katar

Bernie Ecclestone chce rozšířit kalendář závodů formule 1 na 20 Grand Prix a věří, že se mu pro tento záměr podaří přesvědčit týmy. Za tři roky by měli jezdci závodit v ulicích Říma, zájem projevil také Katar.

"Řím má přijít v roce 2013," potvrdil Ecclestone pro Express. "Budeme mít 20 závodů a týmy s tím budou spokojené."

V letošní sezóně je na programu 19 Grand Prix a při sestavování kalendáře nastalo několik potíží. Prostoru pro přestávky je málo a vše komplikuje cestování po celém světě. Každý další závod ale znamená vyšší příjmy pro majitele formule 1.

Své ambice zařadit se mezi okruhy formule 1 potvrdil také Katar, ale získat místo nebude mít snadné mimo jiné proto, že Ecclestone zatím nemá v plánu nikoho vyřadit. Málo navštěvovaná turecká Grand Prix podle něj zůstane, stejně tak Německo, jenž mělo problémy s financováním.

"Formule je součástí našich budoucích plánů," uvedl prezident katarské federace motorsportu Nasser bin Khalifa al-Attiyah pro Gulf Times. "Jakmile bude vše připravené, trať vyhodnotí bezpečnostní delegát a okruh dostane licenci pro testy formule 1. Poté budeme připravení stát se součástí kolotoče formule 1."

Na inspekci do Kataru má po prvním letošním závodě dorazit technický delegát FIA. "Uděláme vše, co Whiting řekne," řekl al-Attiyah. "Splníme všechny požadavky F1, než podáme žádost o pořádání závodu."

Doporučujeme

Články odjinud