Do dvou let se v Kataru zřejmě pojede závod F1

Do dvou let se v Kataru zřejmě pojede závod F1

Katar je blízko podpisu smlouvy o pořádání závodu formule 1 do dvou let, potvrdil agentuře AFP prezident Federace motoristického sportu v zemi.

Nasser bin Khalifa al-Attiyah, který je také viceprezidentem Mezinárodní automobilové federace (FIA), řekl, že první závod F1 se uskuteční buď v roce 2016, nebo 2017 a přidá se tak k dalším mezinárodním sportovním akcím, které bude stát v Perském zálivu pořádat.

„Chystáme se podepsat smlouvu o pořádání závodu formule 1,” řekl. „Dokončili jsme všechny kroky a od oficiálního podpisu nás dělí už jen pár detailů.”

Katar by přitom podle Al-Attiyaha mohl závod pořádat na okruhu Losail, který již několik let hostí závod MotoGP nebo Mistrovství světa superbiků. Druhou variantou by byla výstavba městského okruhu přímo v hlavním městě Dauhá.

Okolo závodu v Kataru visela řada otazníků vzhledem k tomu, že má Bahrajn a Abú Zabí možnost vetovat další závody F1 na Blízkém východě. 

V prosinci Bernie Ecclestone přišel s informací, že obě země by Kataru nedovolily vstoupit do kalendáře F1, nyní se však podle slov pořadatelů zdá, že by to nemusel být až takový problém.

Katar má o sportovní akce mezinárodního formátu velký zájem. V roce 2022 se zde uskuteční Mistrovství světa ve fotbale, které tak naváže na nedávno získané Mistrovství světa v atletice v roce 2019.

Foto: Trinidade CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Doporučujeme

Články odjinud