Do Brna příští rok zavítá formulová pecka: Světová série Renault

V šampionátu letos startuje Čech Filip Salaquarda.

Na brněnský Masarykův okruh příští rok zavítá Světová série Renault 3.5. Nenápadná zpráva o téměř neznámém šampionátu v sobě ale skrývá značnou exkluzivitu: z pohledu výkonu a specifikace mezi touto sérií a formulí 1 toho již příliš není.

Světová série Renault je šampionátem pořadaným přirozeně pod hlavičkou francouzské automobilky. Jedná se o formule vybavené tři a půl litrovými šestiválci o výkonu 425 koní. Letos v šampionátu startuje i Čech Filip Salaquarda, který ale dokázal zatím získat jen bod.

Pro srovnání: vozy formule GP2, ve které bude příští víkend debutovat další Čech Josef Král, mají motory o výkonu 600 koní (čtyřilitrové osmiválce).

Doménou Světové série Renault je početné startovní pole, velká konkurence a prestiž. Kvalifikace se dokonce musí jet relativně složitým způsobem na více částí, aby si tolik závodníků na dráze nepřekáželo. Chcete-li na vlastní oči a uši vychutnat, co to znamená skutečný závod formulí, neměli byste chybět na Masarykově okruhu 5. a 6. června 2010 (jedou se závody jak v sobotu tak v neděli).

Letos ve Světové sérii vedle angažmá v F1 nadále startuje Španěl Jaime Alguersuari (Toro Rosso). Loňský šampion Giedo van der Garde letos povýšil do GP2 a získal tam tři vítězství. V roce 2007 v šampionátu závodil Sebastian Vettel a o rok dříve i Čech Tomáš Kostka, který tuto neděli startuje v DTM na Hockenheimu.

V úvodní sezoně 2005 získal titul Robert Kubica.

Doporučujeme

Články odjinud