F1 Esports: Leigh vyhrál ve Francii a na Silverstonu, Bereznay ovládl Spa

F1 Esports: Leigh vyhrál ve Francii a na Silverstonu, Bereznay ovládl Spa

Již podruhé se dnes večer v londýnské Gfinity Esports Areně sejdou piloti virtuálního šampionátu F1 New Balance Esports Pro Series. Ve startovní listině nebude chybět ani český pilot týmu Haas Martin Štefanko. Jeho týmový kolega Michal Šmídl se bohužel dnešního večera nemůže zúčastnit a u týmu Haas ho narychlo nahradil Tom Parker.

První ze tří dnešních závodů měli na piloti na programu krátce po poledni na okruhu Paul Ricard.

V přímém přenosu na facebooku F1 (odkaz níže) nebo na stanici Sport 1 můžete od 19:00 sledovat živě další dva dnešní závody, které se odehrají na Silverstonu a ve Spa.

Po prvních třech závodech je průběžným lídrem šampionátu pilot Mercedesu Brendon Leigh, který během úvodního živého eventu zvítězil v Melbourne a v Šanghaji a v ulicích Baku skončil druhý za Frederikem Rasmussenem z Toro Rosso.

Závod 1 - Paul Ricard

Dnešní den odstartoval na francouzském okruhu Paul Ricard, kde z pole position startoval suverén prvního živého eventu Brendon Leigh s monopostem Mercedes. 

Leighovi patřilo první místo i v cíli závodu, po následné penalizaci za souboj s Frederikem Rasmussenem se však propadl až mimo stupně vítězů. Brendon Leigh však podal odvolání, které mu bylo uznáno, díky čemuž mu byla první příčka vrácena.

Druhé a třetí místo obsadili jezdci Toro Rosso Patrick Holzmann a Frederik Rasmussen. Martin Štefanko se svým Haasem dojel šestnáctý.

Závod 2 - Silverstone

Brendon Leigh startoval na domácím Silverstonu se svým Mercedesem z prvního místa, které si v prvních zatáčkách po startu dokázal udržet. Na jeho pozici však začal útočit pilot Force Indie Fabrizio Donoso. Toho však posléze vyřadila z boje o vítězství pětisekundová penalizace za překročení maximální povolené rychlosti v boxech.

Do hry o vítězství se tak opět zapojil pilot Toro Rosso Frederik Rasmussen. Souboj Dána Rasmussena a Brita Leigha vrcholil v posledních kolech závodu po absolvování pit stopů. 

Rasmussen se i s využitím DRS dokázal dostat na první místo, svému soupeři v Mercedesu však ujet nedokázal. Brendon Leigh se držel v závěsu za modrým Toro Rosso a i s využitím přenastaveného ERS a otevřeným DRS se před Rasmussena dostal zpět na první příčku.

Pilot Mercedesu tak získal již své čtvrté vítězství v sezóně. Čech Martin Štefanko po špatné kvalifikaci odstartoval z posledního místa a dokázal se probojovat až do bodované desítky. Po pozdní zastávce v boxech se však propadl a nakonec dojel dvanáctý.

Závod 3 - Spa-Francorchamps

Závěrečný závod dnešního večera hostil slavný okruh v belgických Ardenách. Z vítězství se opět radoval pilot Mercedesu, tentokrát ovšem nikoliv Brendon Leigh, nýbrž jeho týmový kolega z Maďarska Daniel Bereznay.

Maďar ve službách Mercedesu zvítězil již v kvalifikaci, v úvodu závodu poté odrazil nápor Frederika Rasmussena a po bezchybném pit stopu si sólovou jízdou dojel pro suverénní triumf.

Lítý boj ovšem zuřil mezi piloty na druhém až sedmém místě. Ze souboje o stupně vítězů opět vyřadila penalizace Frabrizia Donosa, který tak dokončil výborně rozjetý závod se svojí Force Indií až na sedmém místě.

Závěrečný souboj o druhé a třetí místo spolu v posledním kole svedli dva seveřané - Dán Frederik Rasmussen (Toro Rosso) a Fin Joni Tormala (Red Bull). V těsném finiši nakonec dojel druhý Tormala před třetím Rasmussenem.

Dosavadní hegemon sezóny Brendon Leigh tentokrát dojel až pátý. Náš Martin Štefanko z týmu Haas zajel nejrychlejší kolo závodu, ani to však na body nestačilo. Štefanko dokončil jedenáctý těsně za branou bodované desítky.

Foto: Getty Images / Miles Willis

Doporučujeme

Články odjinud