Dnes se do první desítky vešli hned čtyři zástupci středu pole

První desítka dnes do svých řad přijala hned čtyři týmy ze středu pole. Černý petr tak zbyl jen na jezdce týmu Sauber, kteří doplatili na kolize z úvodu závodu.

Force India
Sedmý Adrian Sutil přivezl indickému týmu při Velké ceně Španělska čtvrté body v sezoně. "Opět jsme ukázali, že v rámci středu pole patříme nahoru a bojujeme o body," pochvaloval si Němec, který se na startu posunul o tři místa. "Nebyl jsem tak daleko za Massou, musel jsem jet čtyřicet kol naplno, protože Robert (Kubica) byl těsně za mnou. Neměl jsem čas na odpočinek." Liuzzi má za sebou těžký závod. V úvodu měl problémy s nedotáčivostí, později s přetáčivostí. Na tvrdších pneumatikách se mu jelo lépe, ale díky ztrátě z úvodu to stačilo jen na patnácté místo.

Renault
Robert Kubica sice po startu bojoval s Felipem Massou, pak ale chyboval a ve třetí zatáčce si při kontaktu s Kobajašim poškodil přední křídlo. "Měl jsem díky tomu problémy s nedotáčivostí, ale pole bylo tak vyrovnané, že bychom neměli čas vyměnit v boxech křídlo bez ztráty pozice," vysvětloval Polák, kterému přesto zastávka pomohla, protože po ní mohl bojovat se Sutilem. "Každý ví, že je tu těžké předjíždět, takže jsem neměl šanci." Kubica si však pochvaloval rychlost svého vozu. Jeho týmový kolega Vitalij Petrov skončil tentokrát jedenáctý, tedy až za branami bodované desítky. Přesto byl spokojen, že závod dokončil. Tentokrát se rozhodl příliš neriskovat. "Vyvážení bylo dobré a hezky jsem si zazávodil s Kobajašim," dodal Rus, který byl dnes nejlepším nováčkem. Zástupci týmu litovali, že oba jejich jezdci v úvodu ztratili.

Williams
Rubens Barrichello předvedl po nevydařené kvalifikaci skvělý start a bezchybný výkon. V závodě obsadil deváté místo. "Na startu jsem předjel pět aut a byli jsme natolik rychlí, že jsme se mohli držet renaultů a force indií. Musíme provést analýzu, ale myslím, že v posledních pěti kolech jsme měli problémy s pneumatikami, jinak bychom mohli dojet blíž jezdcům před námi," hodnotil Brazilec. Vzhledem k výsledku kvalifikace byl spokojen. Start se podařil i Niku Hülkenbergovi, ale dál už to tak slavné nebylo. "V prvním kole jsem měl v nájezdech do zatáček pocit, že jsem ve špatnou dobu na špatném místě," vysvětloval Němec, který navíc v úvodu poškodil auto a začal mít potíže s přítlakem. "Od té doby to pro mě byl těžký závod."

Toro Rosso
V cíli desátý Jaime Alguersuari měl při zastávce problém s maticí levého předního kola, navíc si vysloužil penalizaci za kolizi s Čandhokem. "Chyby jsou součástí závodění. Potěšilo mě, že jsem měl dobrý start. Bylo důležité předjet další auta co nejdříve. Jezdci okolo zpět jsou velmi pomalí. Desáté místo mě těší, ale jsem trochu rozčilený, mohlo to být mnohem lepší, protože jsme byli velmi rychlí," myslí si Španěl. Start se podařil i Sébastienu Buemimu. "Pak jsem zkoušel předjet de la Rosu, ale vjel přímo přede mě. Byli jsme velmi blízko a poškodil jsem si přední křídlo. Musel jsem si nechat vyměnit nos," rekapituloval Švýcar. Pak byl navíc penalizován. "Opravdu nevím proč," divil se. Závod nedokončil kvůli potížím s hydraulikou."

Sauber
Kamuj Kobajaši se propadl po kontaktu s Kubicou. "Nechal jsem mu dost místa, ale pak mi řekl, že byl nedotáčivý. Vrátil jsem se na patnáctém místě. Věřím, že nebýt tohoto incidentu, dokázal bych dnes bodovat," myslí si Japonec. Renaultů si dnes užil, v závěru se totiž neúspěšně snažil předjet Petrova. Pedro de la Rosa byl zklamaný, protože měl po vydařeném startu kontakt s Buemim. Následky kolize nakonec vedly k jeho odstoupení. Peter Sauber si pochvaloval celkové zlepšení auta a litoval smůly svých jezdců z prvního kola. Technického ředitele Jamese Keye potěšila spolehlivost vozu.

Doporučujeme

Články odjinud