Dnes mohli někteří pouštět lodičky, zítra budou mít všichni napilno

Dnes mohli někteří pouštět lodičky, zítra budou mít všichni napilno

Čekání na konečné rozhodnutí o odložení kvalifikace trávili jezdci různými způsoby. Všichni se ale shodli, že ředitelství závodu se zachovalo správně.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska v Suzuce se dnes kvůli vydatnému dešti nejela a byla přeložena na nedělní dopoledne, kdy pršet nemá. Stejná situace nastala ve formuli 1 poprvé od Velké ceny Japonska roku 2004. Zástupci týmů se shodli, že změna pro ně nebude výraznějším problémem. Litovali spíše přítomné diváky a poděkovali jim za trpělivost při čekání na konečné rozhodnutí.

V boxech brali všichni čekání s humorem. Někteří mechanici si pouštěli papírové lodičky (na snímku). Jezdci Virginu Timo Glock a Lucas di Grassi si zase v garáži krátili čas hraním pokera. Lépe se prý dařilo Brazilci. Obhájce titulu mistra světa Jenson Button z týmu McLaren si zase připadal jako dětská hračka jojo. "Několikrát jsem skočil do auta pro případ, že se podmínky zlepší, ale pak jsem zase vyskočil," vzpomínal.

Skutečnost, že se kvalifikace a závod pojedou v jeden den, by přípravu jezdců ohrozit neměla. "Znamená to, že kvalifikace se pojede blíž závodu a v autě budeme v neděli sedět dřív. Soustředit se na obojí by ale neměl být problém. Mnohem těžší to bude pro mechaniky, kteří pracují přes noc a teď budou muset ještě tvrdě pracovat mezi kvalifikací a závodem," připomíná Button.

Rozhodnutí ředitelství závodu podpořili všichni. "Bezpečnost je na prvním místě, to je jasné, v takových podmínkách nemůžeme jezdit," řekl domácí Kamuj Kobajaši z týmu Sauber.

"Mohli jsme změnit nastavení světlé výšky, ale při určitém množství vody na trati, by už pneumatiky nezvládly rozrážet vodu. Dalším důležitým parametrem je viditelnost. Pokud by jeden ze čtyřiadvaceti vozů udělal hodiny, jezdec za ním by neměl šanci se mu vyhnout," doplnil Japoncův stávající týmový kolega Nick Heidfeld. "Aquaplaning ve voze formule jedna je stejný jako v jakémkoliv jiném autě. Stáváte se jen pasažérem."

Na otázku, co by se stalo, kdyby se kvalifikace nemohla odjet ani v neděli, zavtipkoval šéf Mercedesu Ross Brawn: "Myslím, že by se jelo podle startovních čísel, což by nám vůbec nevadilo. A Michael (Schumacher) by byl rád, že si letos vzal místo čtyřky trojku."

Doporučujeme

Články odjinud