Dixon může být v sobotu korunován šampionem IndyCar, Brown povolal legendu | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Dixon může být v sobotu korunován šampionem IndyCar, Brown povolal legendu

Sezona zámořského formulového šampionátu IndyCar pokračuje v pátek a v sobotu dvěma závody na „grand prix“ verzi okruhu v Indianapolis. Do předposledního závodního víkendu roku vstupuje jako lídr seriálu Scott Dixon, který může s předstihem nad hlavu zvednout mistrovský pohár.

Kromě Dixona však bude budit pozornost ještě jeden veterán. Do monopostu IndyCar se totiž vrací trojnásobný vítěz Indy 500 Hélio Castroneves, který oba víkendové závody absolvuje s monopostem McLaren.

Pětačtyřicetiletý Brazilec ve „staré cihelně“ zaskočí za Olivera Askewa, kterého pro závodní víkend neuschopnili lékaři. Třiadvacetiletého Američana trápí zdravotní potíže související s nehodou, která v srpnu ukončila jeho účinkování v závodě 500 mil Indianapolis.

Castroneves pojede v pátek závod IndyCar na „klasickém“ okruhu poprvé od loňského května, kdy startoval v Grand Prix Indianapolis. Pro zkušeného brazilského závodníka to bude zároveň první závod IndyCar od konce sezony 1999, ve kterém nepojede v barvách týmu Penske. Pro stáj Rogera Penskeho v současnosti závodí v IMSA WeatherTech SportsCar Championship s prototypem Acura DPi a smlouva mu skončí po této sezoně.

„Hélio je skvělý šampion. Závodili jsme s dvěma mladými jezdci, takže bude nyní dobré mít někoho takového, kdo dokáže posoudit, jak si vedeme,“ rozpovídal se o Castronevesovi boss McLarenu Zak Brown v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC Sports.

„Má v sobě obrovské množství energie, podobné, jaké má Pato (Patricio O’Ward, druhý jezdec McLarenu v IndyCar; pozn. red.), přitom je ale dvakrát starší. Nevím, jak to dělá.“

Castroneves naposledy absolvoval kompletní sezonu IndyCar v roce 2017 a poté se maximálně soustředil na program týmu Penske ve sportovních vozech. Působení stáje Penske v IMSA WSC s vozy Acura se však po této sezoně uzavře a Brazilec proto myslí na plnohodnotný návrat do formulí.

„Mluvil jsem se zástupci čtyř týmů, které o mě projevují zájem. Jeden mi řekl, abych počkal do října. Druhý zase čeká, jestli jeho jezdec ukončí kariéru, nebo ne. Další zase shání sponzora pro zajištění vozu na celou sezonu a ten poslední by mě chtěl jen na Indy 500, já chci ale závodit celý rok,“ řekl Castroneves o přestupovém vyjednávání pro motorsport.com.

Brazilský závodník sice třikrát vyhrál nejslavnější závod IndyCar, titul v celkovém pořadí mu ale stále uniká. Nejblíže byl v letech 2002, 2008, 2013 a 2014, kdy pokaždé skončil druhý.

Korunovační matematika

Už před finálovým podnikem sezony, který bude 25. října hostit městský okruh ve floridském St. Petersburgu, může slavit jezdecký titul Novozélanďan Scott Dixon.

Před víkendovými dvěma závody v Indianapolis a poslední grand prix roku na konci října jsou v rovině matematické teorie kromě vedoucího Dixona (456 bodů) ve hře o titul ještě druhý Josef Newgarden (-72), třetí Patricio O’Ward (-118), čtvrtý Colton Herta (-129), pátý Will Power (-150), šestý Graham Rahal (-155) a sedmý Takuma Sato (-156).

Za jeden závod může jezdec v IndyCar získat maximálně 54 bodů (50 za vítězství, 1 za pole position, 2 za strávení nejvyššího počtu kol ve vedení, 1 za aspoň jedno kolo na první pozici), což znamená, že ve hře je ještě 162 bodů.

Po pátku se dostane mimo hru ten pilot, který bude na Scotta Dixona ztrácet více než 108 bodů. Pokud bude náskok čtyřicetiletého novozélandského závodníka po sobotním závodě před druhým jezdcem v pořadí vyšší než 54 bodů, bude se pilot stáje Chipa Ganassiho radovat z šestého titulu v kariéře.

Vítěz Indy 500 z roku 2008 vyhrál v této sezoně čtyři závody z jedenácti odjetých. Hned na úvod roku získal Dixon vítězný hattrick po třech po sobě jdoucích triumfech v Texasu, v Indianapolis (grand prix) a na Road America. Čtvrté vítězství získal na oválu World Wide Technology Raceway.

Páteční závod odstartuje před desátou hodinou večerní našeho času, z pole position bude poprvé v životě startovat holandský mladík Rinus VeeKay.

Doporučujeme

Články odjinud