11
Fotogalerie

Divoký závod v Baku vyhrál Ricciardo, Bottas druhý před Strollem

Událostmi nabitou Velkou cenu Ázerbájdžánu vozů formule 1 vyhrál Daniel Ricciardo z Red Bullu. Na druhé pozici dokončil závod Valtteri Bottas z Mercedesu, který v samotném závěru přesprintoval v souboji o druhé místo Lance Strolla z Williamsu, který v Baku vybojoval své první stupně vítězů v kariéře!

Ricciardo vydělal na problémech dalších soupeřů. Jedním z klíčových momentů závodu byl restart po druhém výjezdu safety caru, kdy došlo k lehké kolizi mezi Hamiltonem a Vettelem, za kterou byl následně druhý jmenovaný penalizován. Do boxů však musel neplánovaně také Hamilton, kterému se uvolnil lem jeho kokpitu.

To dovolilo Ricciardovi dostat se do pozice, ze které získal své páté vítězství ve formuli 1. Ricciardo do cíle dojel před druhým Bottasem. Fin v úvodu závodu kolidoval se svým krajanem Kimim Räikkönenem, vinou čehož se dostal až do ztráty jednoho kola. Během jedné ze safety car fází se však vrátil do stejného kola jako čelo závodu.

Postupně se dokázal propracovat až na třetí místo a v samotném závěru závodu na cílové rovince předjet i Lance Strolla, který získal v 18 letech své první stupně vítězů v kariéře.

Hamilton si po startu pohlídal vedení, Bottas zůstal druhý, měl však pomalý výjezd z první zatáčky a v nájezdu do té druhé se vedle něj dostal Räikkönen. Mezi oběma došlo ve druhé zatáčce ke kontaktu, při kterém Räikkönen narazil do zdi a propadl se. S poškozeným vozem však ztratil také Bottas.

Hamilton na čele ujížděl až do prvního výjezdu safety caru, který byl na trať vyslán kvůli stojícímu vozu Daniila Kvjata. Krátce poté skončil závod také pro Maxe Verstappena, který hlásil problémy s pohonnou jednotkou ve svém red bullu.

Kvůli úlomkům na trati se okamžitě vrátil z boxů safety car, načež následoval velmi divoký restart. Nejprve v přípravách na restart velmi zpomalil vedoucí Hamilton, což Vettel nečekal a zezadu do jeho mercedesu narazil. Vettel následně najel z boku do Hamiltonova vozu.

Při restartu pak musel Vettel bránit svou pozici před Massou a Pérezem, což se mu podařilo. O zatáčku později však došlo ke kolizi mezi oběma piloty Force Indie. Na úlomky z jejich vozu najel Kimi Räikkönen a poškodil si pneumatiku.

Na trati bylo znovu velké množství úlomků, což si vyžádalo další výjezd safety caru a následně až přerušení závodu. Zdálo se, že pro Péreze i Räikkönena závod skončil, ovšem během přerušení dokázali jejich mechanici vozy opravit a vrátit je do závodu.

Při restartu si Hamilton s Vettelem pohlídali své pozice, na třetí místo se však propracoval Ricciardo, který dokázal v nájezdu do první zatáčky předjet oba piloty Williamsu Strolla i Massu. Brazilec následně začal mít problémy se svým vozem a musel odstoupit kvůli poškozenému zadnímu tlumiči.

Ricciardův manévr se následně ukázal jako klíčový, jelikož jak Vettel, tak Hamilton museli vzápětí zajet do boxů. Vettel si jel odpykat penalizaci 10 sekund za svůj incident s Hamiltonem při restartu, zatímco Britovi se uvolnilo lemování jeho kokpitu.

Ve stíhací jízdě následně dvojice bývalých mistrů světa nedokázala dojet lépe než na čtvrté a páté pozici. Šestý skončil Ocon před Kevinem Magnussenem. Osmý dojel Carlos Sainz před Fernandem Alonsem, který v divokém závodě přivezl McLarenu první letošní body.

Bodovanou desítku uzavřel Pascal Wehrlein, díky čemuž získal Sauber další bod.

Výsledky

P. Jezdec Tým Čas/ztráta Kola Body
Daniel Ricciardo Red Bull 2:03:55.570 51 25
Valtteri Bottas Mercedes 3.904 51 18
Lance Stroll Williams 4.009 51 15
Sebastian Vettel Ferrari 5.976 51 12
Lewis Hamilton Mercedes 6.188 51 10
Esteban Ocon Force India 30.298 51 8
Kevin Magnussen Haas 41.753 51 6
Carlos Sainz Toro Rosso 49.400 51 4
Fernando Alonso McLaren 59.551 51 2
10  Pascal Wehrlein Sauber 1:29.093 51 1
11  Marcus Ericsson Sauber 1:31.794 51  
12  Stoffel Vandoorne McLaren 1:32.160 51  
13  Romain Grosjean Haas 1 kolo 50  
14  Kimi Räikkönen Ferrari   46  
Sergio Pérez Force India   39  
Felipe Massa Williams   25  
Nico Hülkenberg Renault   24  
Max Verstappen Red Bull   12  
Daniil Kvyat Toro Rosso   9  
Jolyon Palmer Renault   7  

Průběh

51/51 Daniel Ricciardo vyhrává událostmi nabitou Velkou cenu Ázerbájdžánu! Valtteri Bottas na cílové čáře o 105 tisícin sekundy přesprintoval Lance Strolla v souboji o druhé místo! Kanaďan však i přesto získává své první stupně vítězů v kariéře formule 1!

50/51 Ricciardo najíždí do posledního kola. Lance Stroll drží druhé místo před třetím Bottasem.

48/51 Tři kola před cílem si Ricciardo jede pro první vítězství pro Red Bull v letošní sezóně. Druhý Stroll má náskok tří sekund na třetího Bottase, o další tři sekundy zpět je čtvrtý Vettel sekundu před Hamiltonem.

47/51 Kimi Räikkönen odstupuje.

46/51 Bottas stahuje druhého Strolla. Nyní je rozdíl mezi nimi 6 sekund.

43/51 Ricciardo navyšuje svůj náskok na Strolla. Nyní je mezi nimi rozdíl 5,4 s.

42/51 Vettel si poradil s Oconem a dostal se na čtvrté místo.

41/51 Bottas stahuje Strolla. Fin zajel nejrychlejší kolo, Ricciardo se Strollem však také zrychlují.

41/51 Odstupuje Sergio Pérez. Podle svých slov má poškozenou sedačku a jízda v ní proto není bezpečná.

39/51 Bottas se v nájezdu do 40. kola dostal před Ocona na třetí místo. Druhého Strolla má před sebou o 11 sekund.

39/51 O desáté místo si to spolu rozdávají piloti Sauberu. Mezi desátým Ericssonem a jedenáctým Wehrleinem dokonce došlo ke kontaktu.

38/51 Magnussen v nájezdu do 38. kola přišel o třetí místo, když jej předjel Ocon i Bottas.

37/51 Ricciardo vede s čtyřsekundovým náskokem na Strolla. Třetí Magnussen má ztrátu 18 sekund, za sebou však má těsně Ocona, Bottase, Vettela a Hamiltona.

37/51 Zatímco Magnusen z týmu Haas jede na třetím místě, tak jeho týmový kolega Grosjean jedoucí na desáté pozici si stěžuje na brzdy.

36/51 Souboj tří mistrů světa o šesté místo! Vettel zaútočil na Alonsa, ten se však nevzdal a chtěl toho využít i Hamilton. Jak Vettel, tak Hamilton si však s Alonsovým mclarenem nakonec poradili.

35/51 Vede tedy Ricciardo před druhým Strollem a třetím Magnussenem z týmu Haas! Čtvrtý je Ocon před Bottasem, Alonsem, Vettelem a osmým Hamiltonem.

34/51 Penalizaci průjezdem boxy dostal Räikkönen za to, že se během přerušení na jeho voze pracovalo i mimo prostor k tomu určený.

34/51 Vettel se po odpykání penalizace vrátil na trať na sedmé místo za šestého Bottase, ale před osmého Hamiltona.

33/51 Vettel si zajíždí odpykat penalizaci stop&go

32/51 Hamilton se na trať vrátil na deváté pozici

32/51 Vettel se dostává do čela závodu, ale i on bude muset do boxů, protože od sportovních komisařů dostal penalizaci 10 sekund stop&go za své počínání při restartu v incidentu s Hamiltonem!

31/51 Lewis Hamilton musí v 31. kole zajet do boxů kvůli výměně svého headrestu.

30/51 

28/51 Hamilton si už znovu buduje náskok na čele. Na jeho mercedesu se však začíná uvolňovat lemování kokpitu kolem jeho helmy.

26/51 Massa odstupuje ze závodu. Podle všeho má problémy se zavěšením zadních kol.

25/51 Nico Hülkenberg si ulomil pravé přední kolo nárazem do zdi a odstupuje z šestého místa!

25/51 Massa dál ztrácí. Na páté místo se dostal Kevin Magnussen z týmu Haas. Šestý je Hülkenberg před sedmým Alonsem.

24/51 Ricciardo měl výborný restart a posunul se před oba williamsy na třetí místo za Hamiltona a Vettela. Čtvrtý je Stroll před pátým Massou, který si před restartem stěžoval na možné problémy na voze. Šestý je Hülkenberg.

23/51 Safety car už po jednom kole zajíždí do boxů a Velká cena Ázerbájdžánu je znovu restartována!

23/51 Pořadí:

1. Hamilton
2. Vettel
3. Massa
4. Stroll
5. Ricciardo
6. Hülkenberg
7. Magnusen
8. Alonso
9. Sainz Jr.
10. Grosjean
11. Ericsson
12. Vandoorne
13. Bottas
14. Ocon
15. Wehrlein
16. Pérez
17. Räikkönen

16:15 Jezdci se za safety carem vydávají na trať.

16:12 Force India dokázala opravit Pérezův vůz a ten se tak může vrátit do závodu. Stejně tak Ferrari v případě Kimiho Räikkönena. Oba mají nyní dvě kola ztráty, na trať však vyjedou ještě před tím, než safety car se zbytkem startovního pole. Oba tak stáhnou ztrátu o jedno kolo.

16:11 Incident mezi Hamiltonem a Vettelem před restartem

22/51 Dramatické momenty nabídly uplynulé sekundy Velké ceny Ázerbájdžánu v Baku. Všechno začalo při druhém restartu, kdy Vettel v přípravách na restart zezadu narazil do Hamiltonova vozu. Vettel následně vyjel vedle Britova mercedesu a zboku do jeho vozu narazil.

Při restartu si Hamilton pohlídal vedení, zatímco Massa zaútočil na druhého Vettela. Ten si ale svou pozici udržel. Na Péreze se pokusil zaútočit jeho týmový kolega Ocon, mezi oběma však došlo ke kontaktu.

Räikkönen si přejezdem přes úlomky z vozů způsobil defekt pravé zadní pneumatiky.

22/51 Červené vlajky! Závod je kvůli velkému množství úlomků na trati přerušen.

22/51 Ještě před druhým restartem došlo k incidentu mezi Hamiltonem a Vettelem. Brit ve snaze co nejlépe se připravit na restart jel velmi pomalu, což Vettel nečekal a mezi oběma došlo ke kontaktu. Vettel byl velmi naštvaný a zboku najel do Hamiltonova mercedesu.

21/51 Räikkönen odstupuje ze závodu. Pravá zadní část jeho ferrari je po defektu výrazně poškozena. V závodě končí také Pérez.

21/51 Pořadí po divokém restartu závodu:

1. Hamilton
2. Vettel
3. Massa
4. Stroll
5. Ricciardo
6. Hülkenberg
7. Magnusen
8. Alonso
9. Sainz Jr.
10. Grosjean

20/51 Na trati je znovu safety car! V krátkém sledu již potřetí.

20/51 Hamilton si udržel vedení. Vettel svedl souboj s Massou, ale udržel si druhé místo. Ztratily Force Indie, mezi kterými došlo ke kontaktu. Defekt pravé zadní pneumatiky má Räikkönen.

19/51 Safety car zamířil do boxů a závod je restartován!

17/51 Safety car znovu na trati kvůli úlomkům na cílové rovince.

17/51 Hamilton si v poklidu pohlídal vedení. Pérez zaútočil při restartu na druhého Vettela, který si však pozici udržel. čtvrtý je Massa před Oconem a Räikkönenem.

16/51 Na konci 16. kola je Velká cena Ázerbájdžánu restartována!

15/51 Pořadí za safety carem:

1. Hamilton
2. Vettel
3. Pérez
4. Räikkönen
5. Massa
6. Ocon
7. Stroll
8. Hülkenberg
9. Magnussen
10. Ricciardo
11. Alonso
12. Sainz Jr.
13. Vandoorne
14. Ericsson
15. Grosjean
16. Wehrlein
17. Bottas

Poslední Bottas dostal povolení vrátit se do stejného kola jako vedoucí muž jezdeckého pole.

14/51 Traťoví komisaři odklízejí Kvjatův vůz

13/51 Na konci 13. kola však zamířili k mechanikům jak Stroll, tak Hülkenberg. Do boxů povolal Ricciarda také Red Bull.

13/51 Minimálně jednou v boxech již byli všichni piloti kromě Strolla, který se tím posunul na třetí místo, a také osmý Nico Hülkenberg. Naopak Bottas byl u mechaniků už dvakrát.

12/51 Do boxů dorazil také Verstappen, ale jeho red bull je zatlačován do boxů. Verstappen je třetím pilotem, který nedokončí tento závod.

12/51 V boxech jsou všichni jezdci z čela. Hamilton, Vettel, třetí Pérez, Räikkönen, Massa, Ocon

12/51 Na trať vyjíždí safety car!

12/51 Krátce poté ale Verstappen hlásí, že je vše v pořádku

11/51 Verstappen zpomaluje! Pilot Red Bullu hlásí problém s motorem, ale pokračuje v závodě. Propadl se na osmé místo.

11/51 Čtvrtý Verstappen začíná útočit na třetího Péreze. Mexičan se však zatím drží před svým nizozemským soupeřem.

10/51 Žluté vlajky ve druhém sektoru. Na trati stojí Daniil Kvjat.

9/51 Alonso z McLarenu postupuje pořadím. Nyní si poradil s Marcusem Ericssonem ze Sauberu a je dvanáctý.

8/51 Velmi pomalu jede do boxů Jolyon Palmer. Brit pár sekund před tím hlásil týmu kouř vycházející z vozu. Zdá se, že Palmer bude prvním odstupujícím v dnešním závodě.

7/51 Sportovní komisaři vyšetřují incident mezi Bottasem a Räikkönenem na startu závodu.

6/51 Pořadí: 1 Hamilton; 2 Vettel; 3 Perez; 4 Verstappen; 5 Räikkönen; 6 Massa; 7 Ocon; 8 Stroll; 9 Hülkenberg; 10 Magnussen

5/51 Na konci 5. kola zamířil do boxů pilot Red Bullu Daniel Ricciardo. U mechaniků je také Vandoorne.

5/51 Hamilton na čele ujíždí. Na druhého Vettela na konci pátého kola náskok 3,3 s.

4/51 Pořadím vpřed pomalu postupují piloti McLarenu, kteří kvůli použití nadlimitního množství komponent pohonné jednotky vyráželi do závodu až z posledních pozic. Stoffel Vandoorne je čtrnáctý, Fernando Alonso patnáctý.

4/51 I přesto ale zajíždí Verstappen nejrychlejší kolo.

3/51 Čtvrtý Verstappen si stěžuje na problémy. Podle Red Bullu je možné, že má něco v chladiči.

3/51 Bottas se konečně dostal do boxů, kde došlo k výměně předního křídla a Bottas dostal měkkou sadu. Na čelo pole má však již celé kolo ztráty.

2/51 Na startu si polepšil Massa, který se posunul na šesté místo

1/51 Po prvním kole vede Hamilton před Vettelem a třetím Pérezem, který vydělal na kolizi Räikkönena s Bottasem. Čtvrtý je Verstappen a pátý Räikkönen.

1/51 Hamilton si po startu pohlídal první pozici. Do první zatáčky najel na druhé pozici Bottas, který však ve druhé zatáčce kolidoval se svým krajanem Kimim Räikkönenem. Bottas dostal defekt pravé přední pneumatiky a má poškozené přední křídlo.

Dále vzadu se v první zatáčce roztočil také Carlos Sainz Jr.

1/51 Pět červených světel zhaslo a Velká cena Ázerbájdžánu je odstartována!

15:00 Jezdci jsou v zahřívacím kole.

14:59 Pirelli do Ázerbájdžánu přivezlo super měkkou, měkkou a střední směs.

14:58 V Baku se startuje v 17:00 místního času. I přesto tam panují vysoké teploty. Teplota vzduchu je 27,6°C a trať je rozpálena na 49,7°C.

14:45 Z pole position do závodu vyrazí Lewis Hamilton, který včera o 434 tisícin porazil svého týmového kolegu Valtteriho Bottase. Jezdci Mercedesu tak obsadí první řadu.

Z té druhé pak vyrazí piloti Ferrari. Kimi Räikkönen byl letos podruhé v kvalifikaci rychlejší než jeho týmový kolega Sebastian Vettel. Poprvé Fin Vettela porazil v kvalifikaci na další městské trati v Monte Carlu.

Ze třetí řady odstartuje Max Verstappen z Red Bullu a Sergio Pérez z Force Indie. O místo za ním je další force india Estebana Ocona, za kterým následuje dvojice williamsů Lance Strolla a Felipeho Massy. Mladý Kanaďan letos poprvé porazil v kvalifikaci zkušeného Brazilce. Nejlepší desítku na roštu uzavírá Daniel Ricciardo.

14:40 V ulicích Baku se jede letos podruhé. V premiérovém ročníku zde triumfoval Nico Rosberg na mercedesu před Sebastianem Vettelem a Sergiem Pérezem.

14:35 Tento městský okruh se může pyšnit několika přívlastky nej. Najdeme na něm nejdelší úsek v celém kalendáři, na kterém se jede na plný plyn. Piloti nespustí nohu z plynu v sekci dlouhé 2,19 km.

Na okruhu je také nejužší místo v celém kalendáři. V sekci zatáček 8, 9, 10 a 11 u městských historických hradeb má trať šířku jen 7,6 metru.

14:32 V loňském roce se v Baku jelo pod názvem Velká cena Evropy. Pro letošní rok došlo k přejmenování na Velkou cenu Ázerbájdžánu. Na piloty dnes na této 6003 metrů dlouhé trati čeká celkem 51 kol. Po belgickém Spa-Francorchamps jde o druhý nejdelší okruh v kalendáři formule 1.

14:30 Dobré odpoledne. Vítejte u online přenosu z osmého podniku letošní sezóny mistrovství světa vozů formule 1. V 15:00 SELČ startuje Velká cena Ázerbájdžánu na městském okruhu v Baku.

Foto: Getty Images / Clive Rose, Mark Thompson, Will Taylor-Medhurst, Dan Istitene

[********************]
GettyImages-800725890.jpgGettyImages-800726242.jpgGettyImages-800726254.jpgGettyImages-800726978.jpgGettyImages-800724466.jpgGettyImages-800726990.jpg
GettyImages-800728560.jpgGettyImages-800729102.jpgGettyImages-800729500.jpg
GettyImages-800729532.jpgGettyImages-800731874.jpg

Doporučujeme

Články odjinud