Déšť je můj kamarád, říká vítěz belgické kvalifikace Hamilton

Déšť je můj kamarád, říká vítěz belgické kvalifikace Hamilton

Čtyřnásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton z Mercedesu ukázal, že mu mokré podmínky nedělají žádný problém, když vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Belgie na okruhu ve Spa-Francorchamps.

V trénincích, které se v Belgii odjely na suché trati, byli nejrychlejší piloti Ferrari, za kterými zůstával Hamilton. To byl také scénář prvních dvou části kvalifikace, ve kterých bylo nejrychlejší Ferrari.

Před Q3 však začalo ve Spa-Francorchamps pršet a jezdci museli přezout na pneumatiky do přechodných podmínek. První pokus v Q3 se však Hamiltonovi vůbec nepovedl a po několika chybách a výletu mimo trať se svým časem zařadil až na páté místo.

Druhým pokusem se však s velkým náskokem dostal na první místo. Sebastian Vettel se zlepšil, ale na Hamiltona ztratil sedm desetin.

„Myslím, že tohle byla jedna z nejtěžších kvalifikací, co si pamatuji. Samozřejmě i v dešti v posledním závodě (v Maďarsku) to bylo neuvěřitelné náročné, ale tentokrát to bylo přímo ze suchých na přechodné pneumatiky, měli jste jen pár kol, abyste našli správnou přilnavost, zahřáli pneumatiky, přišli na to, kde je trať suchá a kde je mokrá, protože v průběhu celého kola to bylo opravdu různé,“ řekl Hamilton.

„Ke konci už to bylo v některých místech dost suché, ale na jiných místech to bylo zase docela mokré. Opravdu nedokážu popsat, jak náročné to bylo. Když se podíváte na kola, tak jste mohli vidět, že jsem vyjel mimo trať v první zatáčce a pak znovu ve dvanácté. Zbývalo mi proto jen jedno kolo, jinak bych byl mnohem hlouběji v pořadí. Věděl jsem, že mám rychlost, bylo to jen o tom najít vyvážení mezi tím netlačit tolik a nejet tak opatrně. V každé zatáčce to bylo jiné. Je to úžasné, jsem šťastný. Tým odvedl skvělou práci, déšť je vždy můj kamarád,“ dodal.

Bottas s penalizací a napomenutím

Jeho týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas odstartuje do závodu z devatenácté pozice, když již před víkendem Velké ceny Belgie dostal penalizaci za nasazení nadlimitního počtu komponent pohonné jednotky.

Po třetím tréninku navíc dostal Bottas napomenutí za incident se Stoffelem Vandoornem, kterého vytlačil do trávy a Vandoorne se roztočil.

V kvalifikaci se Bottas dostal mezi nejlepších deset do Q3, ve které však nezajel žádný čas.

„Dnešní odpoledne bylo trochu zvláštní. Ke kvalifikaci přistupujete úplně jinak, když víte, že na výsledku nezáleží, protože i tak startujete z konce roštu. Náš původní plán byl vyjet pouze v Q1. Krátce před kvalifikací jsme jej ale změnili, mysleli jsme, že bych Lewisovi mohl trochu pomoci se vyvézt, ale pak v Q3 začalo pršet, takže jsme nakonec od tohoto nápadu upustili,“ řekl Bottas.

„Naštěstí to nemělo vliv na náš původní plán, jelikož jsme se i tak kvalifikovali na měkké směsi pneumatik, což je směs, na které jsme chtěli startovat závod.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud