Desáté místo nepřinese Marussii okamžitý finanční efekt

Desáté místo nepřinese Marussii okamžitý finanční efekt

Nová Concordská dohoda je nastavena tak, že tým Marussia nedostane hned odměnu za to, že skončila v šampionátu konstruktérů na desátém místě.

Bernie Ecclestone se letos rozhodl skoncovat s bonusy pro týmy, které vstoupily do formule 1 v roce 2010, ale podle Autosportu je nakonec zachoval, takže Marussia i Caterham dostanou v každém případě základní odměnu 10 miliónů dolarů nezávisle na svém umístění.

Další bonusy za pozici v tabulce pak mají podmínky. Aby tým dostal zaplaceno, musí skončit v první desítce alespoň dva z předchozích tří roků, takže Marussia ještě nemá vyhráno. Ale pokud i příští rok zůstane v první desítce, mohla by dostat až 30 miliónů dolarů navíc.

"Nemůžu zacházet do detailů smluv, protože jsou důvěrné," uvedl sportovní ředitel ruské stáje Graeme Lowdon pro Autosport. "Ale říká se, že mechanizmus funguje tak, že jsou tam elementy navázané na to, jak se nám bude dařit v delším časové období a také v předchozí sezóně, takže nás tohle (letošní výsledek) staví do opravdu dobré pozice, abychom budovali pro budoucnost."

Marussia si ale už v příštím roce přijde na větší výhody při přepravě na okruhy, kterou zajišťuje vedení formule 1, a také se posune v boxové uličce o jednu pozici. Ale to nutně nemusí být plus.

"Asi budeme mít trochu těžší výjezd z boxů, protože už nebudeme poslední garáž. Ale je to pokrok, a pokud ve formuli 1 nejdete vpřed, jdete dozadu. Jsme opravdu rádi, že jsme tým, který jde vpřed," dodal Lowdon.

Doporučujeme

Články odjinud